Μασάζ περινέου
Το μασάζ σε αυτή την περιοχή ξεκινάει 5-6 εβδομάδες πριν το τέλος της εγκυμοσύνης και αποσκοπεί στη χαλάρωση των μυών του περινέου και στην αύξηση της ελαστικότητάς του, ώστε να μπορεί να διαταθεί επαρκώς στον τοκετό χωρίς κίνδυνο ρήξεων. Το μασάζ περινέου πραγματοποιείται συνήθως από την ίδια την έγκυο, αφού προηγουμένως έχει κάνει ένα ντους με χλιαρό νερό, για να καθαριστεί η περιοχή και να χαλαρώσουν οι μύες. Επιβάλλεται η καθαριότητα των χεριών πριν το μασάζ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο φυτικό λάδι, που περιέχει βιταμίνη Ε και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό. Την τεχνική του μασάζ σ’ αυτή την περιοχή μπορείτε να τη διδαχθείτε από τη μαία σας, από την οποία θα πληροφορηθείτε και για λεπτομέρειες γύρω από την ωφελιμότητά της.
Μαστίτιδα
Είναι φλεγμονή που δημιουργείται από μικρόβια που αποικούν στο δέρμα (Staphylococcus Aureus) τα οποία πολλαπλασιάζονται στους μαστικούς αδένες σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και συνθήκες υγρασίας και επίσης λόγω των θρεπτικών συστατικών του μητρικού γάλακτος. Το στήθος γίνεται πολύ ζεστό και πονάει. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό και ερυθρότητα.
Μεγάλα χείλη
Αποτελούν τμήμα του έξω γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Είναι επιμήκεις λιπώδεις πτυχές του δέρματος που αρχίζουν από το εφήβαιο και συνεχίζουν προς τα κάτω και πίσω. Η έξωτερική επιφάνεια τους παρουσιάζει αρκετή τριχοφυϊα. Η εσωτερική επιφάνεια τους, είναι πολύ πιο μαλακή, χωρίς τριχοφυϊα και έχει σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες.
Μεσογειακή αναιμία
Είναι μια μορφή αιμολυτικής αναιμίας που είναι κληρονομική. Σαν βασικό γνώρισμα μπορούμε να θεωρήσουμε την αδυναμία του οργανισμού να συνθέσει σωστά το μόριο της αιμοσφαιρίνης. Για να γεννηθεί ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία (ομοζυγώτης) θα πρέπει και οι δύο του γονείς να είναι φορείς παθογόνου γονιδίου, δηλ. να έχουν το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας (η μετάβαση της γενετικής ανωμαλίας ακολουθεί τους κλασσικούς νόμους γενετικής Mendel). Όλα τα ζευγάρια που πρόκειται να κάνουν παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται μήπως είναι φορείς του στίγματος. Στην περίπτωση που και οι δύο είναι φορείς του στίγματος θα πρέπει να ελεγχθούν τα χρωμοσώματα του εμβρύου προς αποκλεισμό της νόσου.
Μέτρηση σακχάρου
Η μέτρηση σακχάρου γίνεται με ειδική συσκευή, σακχαρόμετρο, αφού τοποθετηθεί μια σταγόνα αίματος στην ειδική ταινία του σακχαρομέτρου.
Μήτρα
Είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο χρησιμεύει τόσο στην υποδοχή και ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου όσο και στην εξώθηση του εμβρύου κατά τον τοκετό. Το τοίχωμα της μήτρας αποτελείται από τρεις χιτώνες, τον ορογόνο, το μυϊκό χιτώνα ή μυομήτριο και τον βλεννογόνο εσωτερικά (ενδομήτριο). Από πάνω προς τα κάτω η μήτρα χωρίζεται σε τρία μέρη: τον πυθμένα, το σώμα και τον τράχηλο.
Μητροσκόπιο
Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά την γυναικολογική εξέταση για να ελεγχθεί ο κόλπος και ο τράχηλος. Το μέρος του μητροσκοπίου που τοποθετείτε μέσα στον κόλπο μοιάζει με ράμφος πάπιας και επιτρέπει τη διεύρυνση του κόλπου διευκολύνοντας την εξέταση. Με την βοήθεια του μητροσκοπίου συλλέγεται επίχρισμα από τον τράχηλο και τον κόλπο κατά την εξέταση Παπανικολάου.
Μικρά χείλη
Αποτελούν τμήμα του έξω γεννητικού συστήματος της γυναίκας. Είναι δύο μικρές πτυχές του δέρματος που καλύπτονται από δέρμα άτριχο που έχει όψη βλεννογόνου. Βρίσκονται μεταξύ των δύο μεγάλων χειλέων και συνήθως σκεπάζονται από αυτά. Σε ορισμένες γυναίκες είναι υπερτροφικά και εξέχουν κάπως περισσότερο.
Μουσικοθεραπεία (εγκυμοσύνη)
Είναι μέθοδος με χρήση της μουσικής για θεραπευτικούς σκοπούς. Είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας, η οποία δεν αφορά μόνο άτομα που νοσούν, αλλά και υγιείς ανθρώπους. Ως μέθοδος περιλαμβάνει μουσική ακρόαση, αυτοσχεδιασμό και μπορεί να περιέχει λεκτική επικοινωνία ακόμα και ρυθμική κίνηση του σώματος. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε έγκυες καθώς η επίδραση της μουσικής παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τη γυναίκα και το έμβρυο. Η μουσικοθεραπεία δεν αντικαθιστά τη ψυχοθεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή ή όποια άλλη επιστημονική μέθοδο. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό άρθρο.