Λακτάση
Ένζυμο του εντερικού βλεννογόνου που διασπά το δισακχαρίτη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη
Λακτόζη
Είναι ο δισακχαρίτης του γάλακτος. Αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο γαλακτόζης. Η σημασία της οφείλεται στο ότι αποτελεί την κύρια πηγή υδατάνθρακα στα νεογνά, μια και περιέχεται στο γάλα.
Λεχώνα (λεχωίδα)
Ονομάζεται η γυναίκα την περίοδο της λοχείας. Είναι η περίοδος που διανύει η γυναίκα η οποία ξεκινά αμέσως μετά την υστεροτοκία και μέχρις ότου τα γεννητικά της όργανα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη.
Λιστέρια
Η λιστέρια είναι ένας gram (+) βάκιλλος και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις καθ’ έξιν εκτρώσεις. Η λοίμωξη μεταφέρεται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και μπορεί να επιφέρει ενδομήτριο θάνατο, πρόωρο τοκετό ή αποβολή του κυήματος
Λόχεια
Τα λόχεια είναι υγρά με στοιχεία αίματος που αποβάλλονται σταδιακά μετά το τέλος του τοκετού. Τις 3 πρώτες ημέρες τα λόχεια είναι κόκκινα (αιματηρά), τις επόμενες 4-7 ημέρες γίνονται κίτρινα (ορώδη ή οροαιματηρά) και έπειτα λευκωπά για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες περίπου.
Λοχεία
Αναφέρεται στο χρονικό διάστημα των 40 περίπου ημερών από την υστεροτοκία (τρίτο στάδιο τοκετού). Κατά την περίοδο αυτή γίνονται σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την επαναφορά του γεννητικού συστήματος της γυναίκας στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση αλλά και την προσαρμογή της μητέρας στο θηλασμό.