Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Lexiko-menu-wrap

Στοματική υγιεινή

 

Δώστε την απαραίτητη προσοχή στα δόντια σας και χαρείτε την εγκυμοσύνη σας με αστραφτερό χαμόγελο!

Μεγάλη σημασία στη συνολική υγιεινή που θα πρέπει να προσέξετε σε αυτήν τη γλυκιά περίοδο της ζωής σας, είναι και αυτή της φροντίδας των δοντιών σας. Φυσικά η φροντίδα του στόματος και των δοντιών αποτελεί για όλους μια καθημερινή και απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, όμως, η φροντίδα αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μιας και το όφελός της δεν έχει να κάνει μόνο με την καλή διατήρηση της υγείας της μητέρας, αλλά και με την καλή υγεία του μωρού που κυοφορεί.

Οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υπεύθυνες για την αυξημένη ευαισθησία των ούλων και για τη δημιουργία διαφόρων συμπτωμάτων, που ίσως εμφανιστούν (συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό). Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο ή και αιμορραγία των ούλων, κατάσταση γνωστή ως ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι απαραίτητο να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί μιας και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιοδοντικές βλάβες (περιοδοντίτιδα), που θα ταλαιπωρήσουν τη μητέρα και θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου.

Οποιαδήποτε φλεγμονή του στόματος, δεν παύει να είναι πηγή μικροβίων, που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας μπορεί να μολύνει το έμβρυο δημιουργώντας μια σειρά προβλημάτων (πρόωρος τοκετός, πιθανή αποβολή από λοίμωξη, ελλειποβαρές νεογνό, κ.ά).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:
  • Είναι απαραίτητη η συνεργασία του οδοντίατρου με το γυναικολόγο για οποιαδήποτε θεραπεία κριθεί απαραίτητη τους 9 αυτούς μήνες, με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του εμβρύου.
  • Είναι δική σας υποχρέωση να ενημερώσετε τον οδοντίατρο που σας παρακολουθεί, ότι είστε έγκυος και σε ποιο μήνα βρίσκεστε, προκειμένου να είναι σε θέση να αποφασίσει την καλύτερη δυνατή θεραπεία για εσάς.
  • Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (κατά το οποίο πραγματοποιείται η οργανογένεση του εμβρύου) παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία για οποιαδήποτε οδοντιατρική παρέμβαση. Η ακτινογραφία απαγορεύεται και η φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν δοθεί, θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι δε δημιουργεί παρενέργειες στο έμβρυο. Γενικά καλό θα ήταν να αποφεύγεται κάθε είδους οδοντιατρική παρέμβαση στο 1ο τρίμηνο, εκτός αν αυτό κρίνεται αναγκαίο από το θεράποντα γιατρό. Μεγαλύτερη ασφάλεια για παρεμβάσεις υπάρχει μετά το 2ο τρίμηνο.
  • Πολλές θεραπείες ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουν για μετά τον τοκετό, αν υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
  • Αν η εγκυμοσύνη είναι προγραμματισμένη, είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα και αποκατάσταση της στοματικής υγιεινής πριν μείνετε έγκυος.
  • Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα σας γλιτώσει από μελλοντικούς μπελάδες.
  • Μεγάλη προσοχή στη στοματική υγιεινή πρέπει να δίνεται σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών.
  • Για οποιαδήποτε καταστροφή ή απώλεια δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε φταίει το μωρό, αλλά η ελλιπής φροντίδα που δείχνει η εγκυμονούσα. Το ασβέστιο που χρειάζεται το έμβρυο δεν το παίρνει από τα δόντια, όπως συνήθως ακούγεται, αλλά από τα οστά και τη διατροφή της μητέρας.
  • Οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανιστεί από την πλευρά της εγκύου χρήζει άμεσης παρακολούθησης και αντιμετώπισης από τον οδοντίατρο, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές επιπλοκές.
  • Οι αισθητικές οδοντιατρικές παρεμβάσεις, όπως η λεύκανση, μπορούν να περιμένουν μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας.

Μη ξεχνάτε,ότι δεν πρέπει να σας αγχώνει καμία προληπτική ενέργεια που γίνεται για την εξασφάλισή της υγείας σας. Το νόημα της πρόληψης είναι να αποφύγετε μια σειρά πιθανών προβλημάτων, που ίσως σας ταλαιπωρήσουν, διασφαλίζοντας έτσι μια χαρούμενη εγκυμοσύνη.

Για αυτό το λόγο φροντίστε τα δόντια σας, όπως τους αξίζει, όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για αισθητικούς λόγους και φυλάξτε το πιο γλυκό χαμόγελο για τον ερχομό του μωρού σας!

Μικρές συμβουλές φροντίδας
  • Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την κατάσταση των δοντιών. Τρώτε υγιεινά και… δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε με τα γλυκά!
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας απαραιτήτως μετά από τα βασικά γεύματα και μετά από κατανάλωση γλυκών.
  • Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα, αν αυτό διευκολύνει να καθαρίσετε καλύτερα τα μεσοδόντια διαστήματα.
  • Χρησιμοποιείστε κάποιο ήπιο στοματικό διάλυμα, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.
  • Χρησιμοποιείστε μια μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα ανάλογα με τις ανάγκες σας και μη βουρτσίζετε βίαια τα δόντια σας νομίζοντας πως έτσι θα καθαρίσουν καλύτερα. Είναι πολύ πιθανό να τραυματίσετε τα ούλα και να φθαρεί η αδαμαντίνη των δοντιών.
  • Αφιερώστε 2-3 λεπτά βουρτσίζοντας σχολαστικά την εσωτερική, εξωτερική και πλάγια επιφάνεια όλων των δοντιών. Μερικές φορές δε δίνεται η απαραίτητη προσοχή στα δόντια που βρίσκονται κρυμμένα στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας.

 

Πηγή: www.yeskid.gr

 

Return-back