Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Lexiko-menu-wrap

Παραλαβή (τμήμα νοσοκομείου ή κλινικής)

Είναι το τμήμα που προσέρχονται όλα τα επέιγοντα μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά καθώς και όλα τα προγραμματισμένα για εισαγωγή περιστατικά. Στην παραλαβή συνοπτικά: παραλαμβάνεται το περιστατικό και καταγράφεται το ιστορικό, εξετάζεται η έγκυος, προετοιμάζονται οι επίτοκες για την αίθουσα τοκετών, γίνεται η άμεση και ασφαλή μεταφορά των περιστατικών στα διάφορα τμήματα.

Παραχείλιος πλακούντας

Ο πλακούντας που προσφύεται πολύ κοντά στο εσωτερικό τραχηλικό στόμιο, χωρίς να το καλύπτει

Περίδεση τραχήλου

Αποτελεί μαιευτική επέμβαση κατά την οποία ο γιατρός «δένει» με ράμματα τον τράχηλο ο οποίος έχει ανοίξει πρόωρα, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αποβολή. Η περίδεση γίνεται όταν υπάρχει ανεπάρκεια τραχήλου, δηλαδή αδυναμία του τραχήλου της μήτρας να διασφαλίσει την εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος της. Τα αίτια μπορεί να είναι ανατομικά, λειτουργικά, επίκτητα (π.χ. μετά από χειρουργικούς τραυματισμούς στην περιοχή) κ.α.

Περίνεο (πυελικό έδαφος)

Είναι η περιοχή που αντιστοιχεί σε ένα σύνολο μαλακών μορίων (μυών) που εκτείνεται μεταξύ ηβικής σύμφυσης και κόκκυγα. Οι μύες του περινέου υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο. Το περίνεο παρουσιάζει τρία ανοίγματα: την ουρήθρα , τον κόλπο και τον πρωκτό. Ο τόνος του μυϊκού αυτού εδάφους ενισχύεται με την άσκηση. Κατά τη διάρκεια του τοκετού με τη δράση των ορμονών της εγκυμοσύνης οι ιστοί του περινέου γίνονται πιο μαλακοί και ελαστικοί και μπορούν να διαταθούν σε μεγάλο βαθμό για να διευκολύνουν την έξοδο του εμβρύου. Μετά τον τοκετό οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να επανέλθουν οι μύες πιο γρήγορα στην αρχική τονικότητα τους.

Περινεοτομία

Είναι μαιευτική επέμβαση κατά τη οποία διενεργείται μια μικρή τομή στην περιοχή του περινέου κατά την διάρκεια του τοκετού για να διευρυνθεί το κολπικό στόμιο διευκολύνοντας την έξοδο του εμβρύου.

Πλακούντας

Είναι ένα στρογγυλό ή ελλειψοειδές δισκόμορφο όργανο το οποίο αρχίζει να δημιουργείται μετά τη γονιμοποίηση και τη διαίρεση του ωαρίου (βλαστοκύστη) και αποβάλλεται από τη μήτρα στο τρίτο στάδιο του τοκετού (υστεροτοκία). Ο πλακούντας είναι το όργανο της αναπνοής, της διατροφής και της έκκρισης για το έμβρυο. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν την καλή φυσική κατάσταση της μητέρας και προστατεύει ανοσολογικά το έμβρυο.

Πολύδυμη Κύηση

Κύηση με περισσότερα απο ένα έμβρυα. Μπορεί να είναι δίδυμη, τρίδυμη, τετράδυμη κτλ. Οι πολύδυμες κυήσεις σχετίζονται με κληρονομικότητα των γονέων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των πολύδυμων κυήσεων λόγω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση).

Προδρομικός πλακούντας

Προδρομικός χαρακτηρίζεται ο πλακούντας του οποίου η εμφύτευση γίνεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και καλύπτει μερικώς ή πλήρως το έσω τραχηλικό στόμιο.

Προεκλαμψία

Είναι μια παθολογική κατάσταση της κύησης (που μπορεί να εμφανιστεί μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή μέσα στις 24 ώρες από τον τοκετό) η οποία χαρακτηρίζεται από αύξημένη πίεση (υπέρταση) με λευκωματουρία ή οίδημα, ή και τα δύο. Η προεκλαμψία άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρότερη εκδήλωση, την εκλαμψία.

Προκαλούμενος τοκετός (πρόκληση τοκετού)

Όταν η έναρξη του τοκετού γίνεται από τον γιατρό με τεχνητούς πόνους (φαρμακευτική αγωγή)

Προλακτίνη

Ορμόνη γνωστή ως LTH ( Luteotrophic Hormone) οποία διατηρεί την παραγωγή προγεστερόνης στο ωχρό σωμάτιο και για το λόγο αυτό ονομάστηκε ωχρινοτροφίνη. Η προλακτίνη έχει άμεση σχέση με την παραγωγή γάλακτος και γι’ αυτό ονομάζεται γαλακτογόνος ορμόνη.

Πρόωρος τοκετός

Χαρακτηρίζεται ο τοκετός που επέρχεται πριν από την 36η εβδομάδα της κύησης.

 

Return-back