Login-bar

Search-bar

 

Πώς να επιλέξετε τον γιατρό σας

 

Λοιπόν… μόλις ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος!

Η πρώτη σκέψη που θα σας έρθει στο μυαλό είναι να πάτε σε κάποιο μαιευτήρα που θα αναλάβει την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας και τον τοκετό. Η επιλογή του γιατρού είναι σημαντική υπόθεση και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε σίγουρες ότι έχετε βρει τον κατάλληλο επαγγελματία.

Το βασικότερο είναι να επιλέξετε ένα γιατρό που σας ταιριάζει μέσα από την πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν.

Όταν λέμε ότι ο γιατρός πρέπει να σας ταιριάζει , εννοούμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τα θέλω σας αλλά και τη γενικότερη στάση και φιλοσοφία σας γύρω από το θέμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Για παράδειγμα:

 • Υπάρχουν μαιευτήρες που ακολουθούν την κλασική ιατρική, είναι  παραδοσιακοί γιατροί  και έχουν συνήθως ακλόνητες πεποιθήσεις στη μαιευτική τους φιλοσοφία. Αυτός ο τύπος γιατρού θα ταίριαζε περισσότερο σε μια γυναίκα που αφήνεται ολοκληρωτικά στα χέρια του γιατρού της, τις γνώσεις και την πείρα του και νοιώθει πιο ασφαλής όταν η κατάσταση ελέγχεται ολοκληρωτικά από αυτόν.
 • Αν, πάλι, αισθάνεστε ότι θέλετε να συμμετέχετε ενεργά κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, συναισθανόμενη το σώμα και τις ανάγκες του, οπότε «έχετε λόγο» σε ό,τι αφορά εσάς και το μωρό σας, ενώ παράλληλα επιθυμείτε την ελάχιστη παρέμβαση από την πλευρά του γιατρού, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε έναν μαιευτήρα, ο οποίος θα είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεστε. Αυτό σημαίνει ότι θα σας δώσει αρκετή ελευθερία κινήσεων, θα σέβεται τις απόψεις και επιλογές σας και φυσικά θα παρεμβαίνει μόνο εκεί που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και την καλή έκβαση του τοκετού.
 • Επίσης, μπορεί να προτιμάτε ένα συνδυασμό των παραπάνω. Δηλαδή ένα γιατρό ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης, θα παρεμβαίνει όπου κρίνει απαραίτητο και θα παίρνει αποφάσεις με βάση την πείρα που διαθέτει λαμβάνοντας υπόψη τη σύμφωνη γνώμη σας αλλά και εξηγώντας σας τους λόγους της κάθε παρέμβασης. Αυτή είναι μια συνεργατική σχέση γυναίκας- γιατρού όπου και από τις δύο πλευρές δίνονται τα περιθώρια για διάλογο, έτσι, ώστε η γυναίκα να νοιώθει κατά κάποιο τρόπο ενεργή στο θέμα της εγκυμοσύνης της.
Πως γίνεται η αναζήτηση του γιατρού

Όταν μια γυναίκα καταλάβει ότι  είναι έγκυος συνήθως αναζητά το γιατρό που θα την παρακολουθήσει:

 • Κλείνοντας ραντεβού στο γυναικολόγο - μαιευτήρα που την παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια εφόσον αυτός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της.
 • Μέσω σύστασης από κάποια φίλη ή συγγενή η οποία έχει μείνει ευχαριστημένη από τη δική της εμπειρία  τοκετού με τον συγκεκριμένο γιατρό.
 • Μέσω σύστασης από κάποια φίλη ή συγγενή η οποία δεν είχε δική της εμπειρία τοκετού αλλά εμπιστεύεται και προτείνει τον συγκεκριμένο γιατρό.
 • Ψάχνοντας στο ίντερνετ (ιατρικά site, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ)

Σε κάθε περίπτωση, είτε γνωρίζετε από πριν το γιατρό είτε όχι, θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική επιλογή, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας.

Τι θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή του γιατρού σας:
 • Tην εντύπωση που θα σας κάνει από την πρώτη σας κιόλας συνάντηση. Αν δηλαδή έχετε μια καλή πρώτη εντύπωση που συνδυάζει καλή επικοινωνία και κατανόηση και από τις δύο πλευρές. Είναι βασικό να υπάρχει η λεγόμενη «χημεία» μεταξύ σας μιας και θα είναι ο άνθρωπος που θα σας συντροφέψει σε μια από τις πιο ευαίσθητες και ιδιαίτερες φάσεις της ζωής σας.
 • Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα γιατρό που θα σας ακούει με προσοχή, θα απαντά στις απορίες σας, θα καθησυχάζει τις αγωνίες σας, θα έχει υπομονή και φυσικά θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
 • Αν η αντίληψή σας είναι συγκεκριμένη σχετικά με κάποια θέματα που αφορούν τη γέννα (π.χ. πρόκληση τοκετού, γέννα με αναλγησία ή όχι, θηλασμός κ.ά) καλό θα ήταν να εκφράσετε τις ιδέες σας από τις πρώτες κιόλας φορές της συνάντησης, έτσι, ώστε να εξασφαλίσετε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνείτε σε κάποια σημαντικά για εσάς ζητήματα. Έχοντας αποσαφηνίσει τις σκέψεις και απόψεις σας στο γιατρό σχετικά με το τι θέλετε και τι προσδοκάτε αποφεύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
 • Παρατηρείστε αν μπορείτε εύκολα να τον βρίσκετε στο τηλέφωνο και αν είναι πρόθυμος να σας λύνει τις απορίες όποτε εσείς τον χρειάζεστε.
 • Ακόμα, θα ήταν πολύ σημαντικό να έχετε τη γνώμη κάποιας μητέρας που έχει γεννήσει με τον συγκεκριμένο γιατρό και ξέρει τον τρόπο που αυτός λειτουργεί.
 • Θα βοηθούσε να γνωρίζετε τις αντιλήψεις του γιατρού αλλά και την πρόθεσή του σχετικά με τον τρόπο τοκετού (φυσιολογικός τοκετός, τοκετός με καισαρική τομή). 
 • Είναι σημαντικό να σέβεται τις απόψεις σας και να σας ακούει. Εάν έχετε στο μυαλό σας ένα πλάνο τοκετού (π.χ. θα θέλατε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις) τότε καλό είναι ο γιατρός να γνωρίζει την  ξεκάθαρη πρόθεσή σας για φυσιολογική γέννα. Ο τρόπος που θα γεννήσετε -εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη- είναι ένα δικαίωμα που το διεκδικείτε μέχρι τελευταία στιγμή και ο γιατρός που σας παρακολουθεί  θα πρέπει να είναι συμπαραστάτης σε αυτή σας την επιλογή.
 • Παρατηρείστε αν είναι συνεπής, ξεκάθαρος σε όσα σας λέει και ειλικρινής στη μεταξύ σας επικοινωνία.
 • Ρίξτε μια ματιά στο χώρο του ιατρείου και στους συνεργάτες του.  Παρατηρείστε την οργάνωσή του, τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα που διαθέτει για την παρακολούθησή σας. Σας φαίνεται προσεγμένος ο χώρος ή όχι; Διαθέτει συνεργάτες (π.χ. μαία κ.ά.) που μπορούν να σας παρέχουν μια έξτρα βοήθεια και υποστήριξη;
 • Δώστε σημασία στο αν είναι μεθοδικός με την παρακολούθησή σας, ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της μαιευτικής και αν λειτουργεί προληπτικά για να προστατεύσει εσάς και το μωρό σας (δηλαδή δεν τα αφήνει όλα στην τύχη).

Είναι βασικό να έχετε πληροφορίες σχετικά με:

 • το οικονομικό κομμάτι της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της διαμονής στο μαιευτήριο, έτσι, ώστε να οργανώσετε τα οικονομικά σας.
 • το μαιευτήριο που συνεργάζεται (ιδιωτικό, δημόσιο), τις παροχές του και τις πρακτικές που ακολουθούνται εκεί .Θα βοηθούσε αρκετά μια επίσκεψη, ώστε να δείτε το χώρο και να πληροφορηθείτε σχετικά με τις υπηρεσίες και τον τιμοκατάλογο.
 • τους συνεργάτες του (ποιους σας προτείνει; είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας; καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες σας;)

Είναι καλό να τονιστεί ότι ίσως θα ήταν ουτοπικό να ψάχνετε να βρείτε ένα γιατρό με τον οποίο θα συμφωνείτε στα πάντα. Όμως στα περισσότερα από τα παραπάνω αλλά και πιο σημαντικά για εσάς ζητήματα, είναι σημαντικό να συμφωνείτε!

Θα ήταν καλό να θυμάστε ότι η επιλογή του γιατρού είναι καθαρά δικό σας θέμα. Υπάρχει η πιθανότητα από την πρώτη σας αναζήτηση να μην βρείτε τον «κατάλληλο» για εσάς. Μην κάνετε το λάθος να μείνετε σε κάποιον που δεν σας ικανοποιεί ιδιαίτερα επειδή:  

 • πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον άλλον
 • θεωρείτε ότι περιορίζεστε χρονικά
 • δεν έχετε κάποια άλλη σύσταση από φίλη
 • δεν θέλετε να απογοητεύσετε αυτόν που σας πρότεινε το συγκεκριμένο γιατρό

Ψάξτε και δοκιμάστε ένα επόμενο ραντεβού με κάποιον άλλο!

Αν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας με το γιατρό υπάρχουν καταστάσεις που σας δημιουργούν προβληματισμό, π.χ.:  

 • Παρατηρείτε ότι τελικά αισθάνεστε ανησυχία και ανασφάλεια σχετικά με το γιατρό που έχετε επιλέξει.
 • Ξαφνικά, παρά την καλή αρχική του συμπεριφορά, εισπράττετε μια διαφορετική πιο αφιλόξενη στάση απέναντι σας.
 • Δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που εσείς ζητάτε και γενικότερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει,

Μην ξεχνάτε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντα υπάρχουν περιθώρια αλλαγής.

Μην αφήσετε καμία άσχημη σκέψη και συμπεριφορά να χαλάσει την πιο όμορφη στιγμή της ζωής σας. Να θυμάστε ότι υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι γιατροί, αρκεί να κάνετε την έρευνά σας και να τους ανακαλύψετε.

Διεκδικείστε μέχρι το τέλος το δικαίωμα σας για μια όμορφη και ασφαλή γέννα. Το μπορείτε!

 

Return-back