Φροντίδα της επιτόκου στο μαιευτήριο
Είστε στο μήνα σας και κάποιο από τα συμπτώματα έναρξης του τοκετού σάς προειδοποιεί, ότι πρέπει σύντομα να ξεκινήσετε το δρόμο προς το μαιευτήριο. Φτάνετε στο μαιευτήριο, μα συνήθως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι τη γέννηση του μωρού σας. Τι γίνεται όλο αυτό το διάστημα;
Σε όλο αυτό το διάστημα αναμονής το ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό του νοσοκομείου θα δώσει την απαραίτητη φροντίδα, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία ομαλή πορεία του τοκετού και να αντιμετωπιστούν οι τυχόν δυσκολίες.
Η πρώτη επαφή με το χώρο του νοσοκομείου και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενδεχομένως να σας γεμίσει άγχος, για το τι θα ακολουθήσει… αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Σε αυτή τη φάση χρειάζεται ηρεμία, εμπιστοσύνη και συνεργασία.
Η βασική φροντίδα που θα λάβετε μετά την άφιξή σας στο μαιευτήριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες:
- Λαμβάνεται το ιατρικό και μαιευτικό ιστορικό της μητέρας και προσκομίζονται όλες οι εξετάσεις, που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Η επίτοκος οδηγείται στο εξεταστήριο, όπου ελέγχονται τα ζωτικά σημεία της (θερμοκρασία, σφύξεις, πίεση, καρδιακή παλμοί), ελέγχονται οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου, το σχήμα και η προβολή του και οι συστολές της μήτρας σε ένταση και διάρκεια.
- Γίνεται έλεγχος της διαστολής του τραχήλου, ενώ επιβεβαιώνονται τα συμπτώματα που αναφέρει η μητέρα (π.χ. αιμορραγία, ύπαρξη αμνιακού υγρού, συσπάσεις της μήτρας, κ.ά.).
Μόλις συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που έχουν προκύψει από τον παραπάνω έλεγχο, γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης.
Εάν από τα παραπάνω δε διαπιστωθούν σημεία έναρξης του τοκετού, δεν παρατηρηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα και το ιστορικό της μητέρας δεν είναι επιβαρημένο για οποιοδήποτε λόγο, τότε η επίτοκος μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της, αφού προηγουμένως δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
Προετοιμασία της επιτόκου
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί έναρξη τοκετού ή υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την εισαγωγή της μητέρας στο νοσοκομείο για να γεννήσει, τότε στη μητέρα γίνεται η απαραίτητη προετοιμασία.
Η προετοιμασία της επιτόκου περιλαμβάνει:
- Υποκλυσμό και ευπρεπισμό των έξω γεννητικών οργάνων.
- Λήψη αίματος (για διασταύρωση ομάδας αίματος, βιοχημικό έλεγχο και συμπληρωματικό εργαστηριακό έλεγχο).
- Παρακολούθηση της επιτόκου (με καρδιοτοκογράφο), όπου καταγράφεται ο καρδιακός παλμός του εμβρύου και η δραστηριότητα της μήτρας (διάρκεια και ένταση συσπάσεων).
- Χορηγείται ενδοφλέβια στη μητέρα φυσιολογικός ορός, για να ενυδατώνεται και να μπορεί μέσω ενδοφλέβιας οδού να γίνεται χορήγηση παυσίπονων ή άλλων φαρμάκων.
- Κατά διαστήματα ελέγχονται τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της μητέρας (για παρουσία αίματος, αμνιακού υγρού) και τα ζωτικά σημεία της.
- Κατά διαστήματα γίνεται κολπική εξέταση, για να ελεγχθεί η διαστολή του τραχήλου και η εμπέδωση του εμβρύου.
- Η μητέρα σε όλη τη διάρκεια αναμονής μπορεί να ενημερώνεται και να εξυπηρετείται (αν θέλει να πιει νερό ή να ουρήσει) από το προσωπικό.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο υπέρηχος, προκειμένου να προσδιοριστούν: το σχήμα, η προβολή, το βάρος, η ύπαρξη ή όχι περιδέσεων ομφάλιου λώρου, αλλά και άλλοι παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η πορεία του τοκετού.
- Βασική φροντίδα του προσωπικού είναι η ψυχολογική στήριξη της εγκύου σε όλη τη διάρκεια αναμονής μέχρι τον τοκετό. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια ελεγχόμενη πορεία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η επίτοκος σε καλή ψυχοσωματική κατάσταση για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του τοκετού.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι:
Οι παραπάνω ενέργειες που γίνονται για την προετοιμασία της επιτόκου μετά την άφιξή της στο μαιευτήριο είναι οι καθιερωμένες, ωστόσο η σειρά με την οποία θα γίνουν, η αξιολόγηση των χρόνων που θα εκτελεστεί κάθε μία ενέργεια και οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη χρειαστεί να γίνει, είναι μία εξατομικευμένη διαδικασία για κάθε γυναίκα που ετοιμάζεται να γεννήσει.
Η ακριβής γνώση του ιατρικού ιστορικού είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να γίνει σωστή αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η έγκυος, όταν φτάνει στο μαιευτήριο.
Σε όλη τη διάρκεια εξέλιξης του τοκετού είναι απαραίτητη η συνεχής συνεργασία μεταξύ μητέρας και προσωπικού του μαιευτηρίου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Καισαρική τομή
Σε περίπτωση που η γυναίκα πρόκειται να γεννήσει με καισαρική, η προετοιμασία περιλαμβάνει και κάποιες επιπλέον νοσηλευτικές και ιατρικές πράξεις, όπως π.χ. καθετηριασμός της ουροδόχου κύστεως, ξύρισμα κοιλιακής χώρας, προετοιμασία για ολική ή μερική αναισθησία, αλλά και μια σειρά άλλων απαραίτητων ιατρικών πράξεων που εκτελούνται σε μια χειρουργική επέμβαση.
Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα μετά τον τοκετό εξειδικεύεται προς δύο κατευθύνσεις:
- Νοσηλευτική φροντίδα της μητέρας
Από την αίθουσα τοκετού η γυναίκα μεταφέρεται στην αίθουσα εντατικής παρακολούθησης, μέχρι να βεβαιωθεί η σταθερότητα της υγείας της. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο δωμάτιό της (τμήμα λεχωίδων), όπου υπάρχει η δυνατότητα να θηλάσει το μωρό της, να δει τα αγαπημένα της πρόσωπα και να αναρρώσει υπό την παρακολούθηση και φροντίδα των γιατρών και των μαιών του τμήματος.
- Ανάνηψη νεογνού
Η ανάνηψη ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση με καθαρισμό των αναπνευστικών οδών (στοματάκι, ρουθουνάκια), κόψιμο και απολίνωση του ομφάλιου λώρου και συνεχίζεται με τις πρώτες φροντίδες που δίνονται μέσα στην αίθουσα τοκετού (π.χ. έλεγχος αντανακλαστικών και καλής υγείας του νεογνού, καθαριότητα, εξασφάλιση σταθερής θερμοκρασίας σώματος, κ.ά.). Στη συνέχεια ακολουθεί μεταφορά του νεογνού στο νεογνολογικό τμήμα. Εκεί θα του παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα από το εξειδικευμένο προσωπικό μέχρι και την τελική αναχώρησή του για το σπίτι μαζί με τη μητέρα.
στην αίθουσα εντατικής παρακολούθησης, μέχρι να βεβαιωθεί η σταθερότητα της υγείας της. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο δωμάτιό της (τμήμα λεχωίδων), όπου υπάρχει η δυνατότητα να θηλάσει το μωρό της, να δει τα αγαπημένα της πρόσωπα και να αναρρώσει υπό την παρακολούθηση και φροντίδα των γιατρών και των μαιών του τμήματος.
Πηγή: www.yeskid.gr