Login-bar

Search-bar

 

Κατοικίδια ζώα & εγκυμοσύνη

 

Όταν τα κατοικίδια ζωάκια ζουν σε ελεγχόμενο χώρο, τους παρέχεται η κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα και τηρούνται ορισμένοι κανόνες, είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη.

Έχετε σκυλάκι, γατάκι ή κάποιο άλλο μικρό κατοικίδιο που συμβιώνει μαζί σας, κάνοντας τη ζωή σας πιο γλυκιά; Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις και χαρείτε την παρέα του ακόμη και στην εγκυμοσύνη!

Όσοι ζουν με κάποιο μικρό φιλαράκι τα τελευταία χρόνια, ξέρουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολος ο αποχωρισμός, όταν αυτός ζητηθεί.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση του ερχομού του μωρού σας; Μπορεί να είναι υγιεινή μια τέτοια συμβίωση; 

Ψυχολογικά είναι αναμφισβήτητα υγιεινή, καθώς ένα κατοικίδιο προσφέρει μόνο αγάπη και συντροφιά στον ιδιοκτήτη του.

Όμως… θα πρέπει στη νέα φάση της ζωής σας να βάλετε προτεραιότητες, μιας και τώρα πια δεν είστε μόνοι! Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή κυοφορείτε ήδη, θα ήταν καλό να γνωρίζετε κάποιες πληροφορίες για τους μικρούς σας φίλους.

Υπάρχουν ασθένειες στους σκύλους και στις γάτες, οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και που στην περίπτωση της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ή μικρότερες βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αυτές είναι οι λεγόμενες ζωοανθρωπονόσοι (νόσοι δηλαδή που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο). Παρότι οι περισσότερες ζωοανθρωπονόσοι έχουν χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης, για την περίπτωση της εγκυμοσύνης απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή.

Υγιεινή συμβίωση:

Για να μην αποχωριστείτε το αγαπημένο σας ζωάκι, τηρήστε τους παρακάτω μικρούς και εύκολους κανόνες και χαρείτε μια υγιεινή συμβίωση!

 • Να είστε επιμελείς με τους εμβολιασμούς του κατοικίδιου και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο για οποιοδήποτε έλεγχο πρέπει να γίνει στο ζωάκι σας (αποπαρασίτωση, χάπι για εχινόκκο, εμβόλια λύσσας, λεπτοσπείρωσης, έλεγχος για τοξοπλάσμωση στις γάτες, κ.ά.).
 • Μην αφήνετε να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο ζωάκια, που μένουν μαζί σας μέσα στο σπίτι. Είναι πιθανό να “μαζέψουν” από το δρόμο μικρόβια, τα οποία τελικά μεταφέρονται μέσα στο σπίτι. Όταν τα βγάζετε τη συνηθισμένη τους βόλτα, πριν την είσοδό τους στο σπίτι καλό θα ήταν να πλένετε (με γάντια μιας χρήσης) τα ποδαράκια τους που έρχονται σε επαφή με το δρόμο.
 • Μην αφήνετε τα κατοικίδια να ανεβαίνουν πάνω σε κρεβάτια, καναπέδες, κ.ά. Ίσως είναι δύσκολο αν έτσι έχουν μάθει, μα θα πρέπει να οριοθετήσετε το χώρο σας όσο είναι ακόμα νωρίς, πριν τον ερχομό του μωρού σας.
 • Απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιείτε και εσείς. Ακόμα και αν τα πλύνετε, ορισμένα μικρόβια δεν καταστρέφονται.
 • Κατά διαστήματα καλό θα ήταν να καθαρίζετε το σπιτάκι, τα δοχεία τροφής και το χώρο που αφοδεύει το ζωάκι με κάποιο απολυμαντικό.
 • Πλύνετε τα χέρια σας, εφόσον έχετε έρθει σε επαφή με το ζωάκι. Αν δεν το κάνετε αμέσως μετά την επαφή μαζί του, μπορεί να το ξεχάσετε.
 • Όταν μαγειρεύετε ή τρώτε, καλό θα ήταν να απομακρύνετε το ζωάκι σας σε κάποιο εξωτερικό χώρο ή να το δέσετε λίγο πιο μακριά, για να έχετε οπτική επαφή μαζί του. Με αυτό τον τρόπο περιορίζετε την πιθανότητα να πάει κάποια τρίχα στα σκεύη ή στο φαγητό.
 • Επιβάλλεται καλό πλύσιμο των χεριών πριν την προετοιμασία του φαγητού σας.
 • Περιορίστε τις μεταφορές του σκύλου ή της γάτας μαζί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Όταν αυτό είναι ανάγκη, η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσα στο ειδικό κλουβάκι ή βαλιτσάκι μεταφοράς κατοικίδιων.
 • Να ταΐζετε το ζωάκι σας με ξηρά τροφή. Προσέχετε να μην τρώει ό,τι βρίσκει από το δρόμο. Η γάτα σας μπορεί να αποκτήσει τοξοπλάσμωση μετά από κατανάλωση μολυσμένου ωμού κρέατος.
 • Αποφύγετε τις κηπουρικές εργασίες και φοράτε πάντα γάντια όταν ασχολείστε με τον κήπο, καθώς στο χώμα πιθανόν να ζουν παθογόνα παράσιτα που προέρχονται από μολυσμένα κόπρανα κάποιας άλλης γάτας, που μπορεί να πέρασε από τον κήπο σας.
 • Αλλάζετε την άμμο της γάτας τακτικά (πάντα με γάντια).
 • Απαγορεύεται η πολύ στενή επαφή (φιλιά, κ.λπ.).
 • Προληπτικά μπορείτε να κάνετε εξετάσεις στη γάτα για τοξοπλάσμωση.
 • Αποφύγετε τα πολλά παιχνίδια με τη γάτα σας, που μπορεί να προκαλέσουν δαγκωματάκια και γρατσουνιές.
 • Τα πράγματα είναι διαφορετικά για ένα ζωάκι, το οποίο πρόσφατα έχετε πάρει από το δρόμο και δεν ξέρετε το “ιστορικό” του. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε τη στενή συμβίωση μαζί του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αναθέστε τη φροντίδα της καθαριότητας του νέου μικρού σας φίλου σε κάποιον άλλο, τουλάχιστον για τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το σκυλάκι ή γατάκι σας για μια ασφαλέστερη συμβίωση.
Τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση προκαλείται απο ένα παράσιτο (τοξόπλασμα), το οποίο μπορεί να προσβάλει τα ζώα, τα πουλιά και τον άνθρωπο. Συνήθεις τρόποι μετάδοσης:

 • Μετά απο επαφή με μολυσμένα ζώα.
 • Μετά απο κατανάλωση κρεάτων προερχόμενων από μολυσμένα ζώα, τα οποία δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, αλλά και μετά από κατανάλωση τροφών (φρούτων, λαχανικών, κ.ά.), που με κάποιον τρόπο (π.χ. περιττώματα) έχουν μολυνθεί απο άρρωστα ζώα και δεν έχουν πλυθεί ή μαγειρευτεί καλά.

Στον άνθρωπο η τοξοπλάσμωση, ως επί το πλείστον, μεταδίδεται μέσω της γάτας, που έχει μολυνθεί από το παράσιτο. Το τοξόπλασμα πολλαπλασιάζεται στο γαστρεντερικό σύστημα της γάτας και αποβάλλεται με τα περιττώματά της (με τη μορφή ωοκύστεων).

Η έγκυος, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να μολυνθεί εφόσον έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα περιττώματα της γάτας ή με οποιοδήποτε αντικείμενο έχει μολυνθεί από το μολυσμένο ζώο (π.χ. κηπουρικά εργαλεία, χώμα κ.ά.).

Η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκαλέσει αποβολή, όταν η έγκυος μολυνθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης ή να απειλήσει σοβαρά την υγεία του εμβρύου σε προχωρημένη εγκυμοσύνη (εγκεφαλικές ή άλλες βλάβες). Σε κάθε περίπτωση, όσο μικρότερη είναι η ηλικία κύησης κατά την οποία θα προσβληθεί η μητέρα από το παράσιτο του τοξοπλάσματος, τόσο βαρύτερες είναι οι συνέπειες της λοίμωξης.

Διερεύνηση για τοξοπλάσμωση θα πρέπει να γίνεται πριν τη σύλληψη με κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις και φυσικά είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο και μαγείρεμα των τροφών, καθώς και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.Πηγή: www.yeskid.gr

 

Return-back