Login-bar

Search-bar

 

Σεξoυαλική ζωή στην εγκυμοσύνη

 

Πολλές γυναίκες ρωτούν αν μπορούν να συνεχίσουν τις ερωτικές επαφές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Ο λόγος της ανησυχίας τους οφείλεται στο ότι δεν θέλουν να βλάψουν το μωρό τους και να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.

Η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και όλα κυλούν ομαλά, η ερωτική επαφή επιτρέπεται και μπορείτε να απολαμβάνετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ροή του αίματος στην πυελική περιοχή είναι αυξημένη λόγω των ορμονικών αλλαγών.
Η ερωτική επαφή αυξάνει την παραγωγή οξυγόνου στη μήτρα και ο κόλπος είναι πιο υγρός λόγω των αυξημένων οιστρογόνων. Έχει παρατηρηθεί ότι η ποσότητα και η οσμή των κολπικών εκκρίσεων πιθανώς να αλλάζει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει καλύτερη εφύγρανση του κόλπου, η οποία με τη σειρά της διευκολύνει την ερωτική επαφή.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, μπορεί να υπάρχει εντονότερη αίσθηση διέγερσης και μεγαλύτερης διάρκειας οργασμούς.

Όταν συντελείται η διαδικασία του οργασμού, εκκρίνεται στον οργανισμό οκυτοκίνη, καθώς και ενδορφίνες, οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε ευφορία και γαλήνη.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος αυξάνεται σε μέγεθος, το σώμα γίνεται πιο καμπυλώδες και η θηλυκότητα είναι πιο εμφανής. Σε αυτή την περίοδο μπορεί επίσης να έχετε αυξημένη ευαισθησία στις θηλές και στους μαστούς σας.   

Ενώ υπάρχουν γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν έντονη ερωτική επιθυμία, υπάρχει και ένα ποσοστό όπου παρατηρείται απουσία της επιθυμίας αυτής. Στο πρώτο τρίμηνο η ναυτία, η αίσθηση βάρους, η ευαισθησία των μαστών, καθώς και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν ορισμένες γυναίκες, μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την ερωτική επιθυμία. Αλλά και στη συνέχεια, κάποιες γυναίκες βρίσκουν ενοχλητική τη διόγκωση των γεννητικών οργάνων τους και νιώθουν πόνο ή αίσθηση βάρους κατά τη συνουσία. Μπορεί, επίσης, να αισθάνονται έντονους πόνους από τις συσπάσεις της μήτρας στη διάρκεια της συνουσίας ή μετά τον οργασμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ερωτική πράξη είναι λιγότερο ικανοποιητική και προτιμούν να την αποφεύγουν.

Όμως ερωτική πράξη δεν σημαίνει μόνο διείσδυση. Το ζευγάρι μπορεί να ανακαλύψει την ηδονή και μέσα από εντελώς διαφορετικές ερωτικές προσεγγίσεις.


Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια καλή ευκαιρία για να πειραματιστείτε με νέες τεχνικές και να εμπλουτίσετε την ερωτική σας δραστηριότητα ανακαλύπτοντας νέες πηγές απόλαυσης. Επιπλέον, ορισμένες ερωτικές στάσεις στην προχωρημένη εγκυμοσύνη είναι πιο άβολες γι΄ αυτό, καλό θα ήταν, να συζητήσετε με τον σύντροφό σας και να βρείτε νέους τρόπους ερωτικής επαφής, οι οποίοι θα σας εξασφαλίζουν άνεση και δεν θα ασκούν πίεση στην κοιλιά. 

Στη σημαντική αυτή περίοδο της ζωής σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε την έντονη ερωτική επαφή καθώς το μωράκι σας μπορεί να... ενοχληθεί από κάποιες βίαιες διεισδύσεις του πέους στη μήτρα.

Δείξτε προσοχή στην τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής των γεννητικών περιοχών, καθώς η μη τήρησή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

Πάντα είναι απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού -κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- για αποφυγή μετάδοσης μικροβίων αλλά και γιατί το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, μια ουσία που βοηθά να ωριμάσει ο τράχηλος της μήτρας και να οδηγήσει σε τοκετό.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η ερωτική επαφή στην εγκυμοσύνη;
  • Καλό θα ήταν να είστε πολύ προσεκτικοί στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ειδικά εάν προϋπάρχει ιστορικό αποβολής-ών ή επαπειλούμενης κύησης
  • Σε περίπτωση δίδυμης ή πολύδυμης κύησης
  • Στην περίπτωση που ο σύντροφος έχει έρπητα, χλαμύδια, κονδυλώματα, HIV κ.ά.
  • Εάν εμφανίζονται: ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι.
  • Όταν παρατηρείται διαφυγή αμνιακού υγρού, με λίγα ή πολλά διάφανα συνήθως υγρά.
  • Εάν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού (πριν την 37η εβδομάδα κύησης) ή συμπτώματα που θέτουν σε κίνδυνο την κύηση (πρόωρες συσπάσεις της μήτρας)
  • Εάν η θέση του πλακούντα μέσα στη μήτρα είναι τέτοια που εμποδίζει να γίνει διείσδυση του πέους με ασφάλεια για την εγκυμοσύνη. Π.χ. όταν ο πλακούντας είναι προδρομικός ή επιπωματικός (καλύπτει ένα μέρος ή και ολόκληρο το τραχηλικό στόμιο). Συνήθως ο προβληματισμός για τη θέση του πλακούντα παρουσιάζεται κατά το τρίτο τρίμηνο, όπου ο πλακούντας έχει μεγαλώσει αρκετά και καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της μήτρας.
  • Αν παρατηρήσετε σταγόνες αίματος, περίεργη οσμή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυξημένα υγρά, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό ή τη μαία που σας παρακολουθεί.
  • Όταν παρουσιάζεται τραχηλική ανεπάρκεια (δηλαδή ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή).

Παρά τους περιορισμούς και το άγχος για τη σεξουαλική ζωή, που μπορεί να προκύψουν σε αυτή την τόσο ξεχωριστή περίοδο της ζωής σας, μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε ουσιαστικά με τον σύντροφό σας για αυτά που σκέφτεστε και που σας αρέσουν. Βοηθήστε ο ένας τον άλλο και πειραματιστείτε ανακαλύπτοντας νέες πλευρές της ζωής.

Απολαύστε κάθε στιγμή με τον σύντροφό σας και δώστε μαζί στο μωρό σας όλα τα συναισθήματα αγάπης που τρέφετε, με σεβασμό στην ύπαρξή του.

 

Άρθρο: Σκουρφούντα Χρύσα, Μαία, Προγεννητική ψυχολογία, RM, BSc, NLS

Return-back