Login-bar

Search-bar

 

Βιοψία τροφοβλάστης (CVS) - Επεμβατικός έλεγχος Α' τριμήνου

 

Μάθετε περισσότερα για τη βιοψία τροφοβλάστης και προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν από ένα τέτοιο επεμβατικό έλεγχο.

Πότε και πώς γίνεται η βιοψία της τροφοβλάστης;

Επειδή τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας προέρχονται από το ίδιο αρχικό κύτταρο, δηλαδή το γονιμοποιημένο ωάριο, περιέχουν το ίδιο γενετικό υλικό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα της μελέτης του γενετικού υλικού του εμβρύου μέσω της μελέτης των χοριακών λαχνών του πλακούντα, η λήψη των οποίων γίνεται με μία επεμβατική διαγνωστική μέθοδο, που ονομάζεται βιοψία τροφοβλάστης.

Η βιοψία τροφοβλάστης, που γίνεται στο Α΄ τρίμηνο της κύησης, προσφέρεται όταν η στατιστική πιθανότητα για τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) και τρισωμία 13(σύνδρομο Patau) που προκύπτει από το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειαςείναι αυξημένη (πάνω από 1/300, π.χ. 1/150). Επίσης, προσφέρεται να γίνει, όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα που απαιτούν περαιτέρω έλεγχο ή και λόγω του ιατρικού ιστορικού του ζευγαριού (π.χ. γονείς που είναι φορείς Β Μεσογειακής Αναιμίας, κ.ά.).

Τρόπος: Η έγκυος κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να είναι ήρεμη, έτσι ώστε τα κοιλιακά τοιχώματα να είναι χαλαρά. Στη συνέχεια, ενώ βρίσκεται ξαπλωμένη, με τη βοήθεια του υπερήχου ο γιατρός μελετά τη θέση του πλακούντα και εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, γίνεται η βιοψία. Προηγείται καθαρισμός του κοιλιακού τοιχώματος της εγκύου με αντισηπτικό υγρό, γίνεται τοπική αναισθησία και μετά από λίγα δευτερόλεπτα εισάγεται μια λεπτή βελόνα διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος στο τοίχωμα της μήτρας και έπειτα στον πλακούντα. Λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα χοριακών λαχνών, η οποία μεταφέρεται σε μπουκαλάκι με ειδικό υγρό και αποστέλλεται στο εργαστήριο. Η διαδικασία της λήψης διαρκεί περίπου μισό λεπτό και καθ’όλη τη διάρκειά της η βελόνα παρακολουθείται με τον υπέρηχο. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ελέγχεται ο εμβρυικός καρδιακός ρυθμός και ο πλακούντας στο σημείο της λήψης.
Τι χρειάζεται να κάνει η έγκυος ως προετοιμασία πριν τη βιοψία τροφοβλάστης;

Αυτά που πρέπει να προσέξει η έγκυος είναι:

  • Αρκετές μέρες πριν τη βιοψία να μην έχει κάνει κάποια παρέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς, όπως ξύρισμα ή αποτρίχωση (για αποφυγή αμυχών που μπορεί να αποτελέσουν μικροεστίες μόλυνσης στην περιοχή εισαγωγής της βελόνας).
  • Να μην έχει κάνει επάλειψη στην περιοχή της κοιλιάς με κρέμα ή οποιαδήποτε ελαιώδη ουσία την προηγούμενη και την ίδια ημέρα της βιοψίας.
  • Να ενημερωθεί από το θεράποντα ιατρό της στην περίπτωση που λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, έτσι ώστε να της δοθούν περαιτέρω οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων πριν και μετά την επέμβαση.
Πότε λαμβάνονται τα αποτελέσματα;

Η λήψη των αποτελεσμάτων όσον αφορά τη μελέτη των βασικών χρωμοσωμάτων (χρωμόσωμα 21, 18,13 και τα χρωμοσώματα του φύλου Χ,Υ) γίνεται περίπου μετά από 1 εβδομάδα, ενώ για τη μελέτη του καρυότυπου (όλα τα χρωμοσώματα) γίνεται μετά από 2-3εβδομάδες. Εάν χρειαστεί να γίνει κάποια επιπρόσθετη ειδική εξέταση, οι γονείς ενημερώνονται για τις επιπλέον ημέρες αναμονής.

Μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων, τα ευρήματα θα συζητηθούν με το θεράποντα ιατρό και το γιατρό που έκανε τον προγεννητικό έλεγχο και το ζευγάρι θα αποφασίσει για την πορεία της εγκυμοσύνης.

Υπάρχει κίνδυνος αποβολής μετά από τη βιοψία τροφοβλάστης;

Ο κίνδυνος αποβολής μετά από τη βιοψία τροφοβλάστης αντιστοιχεί στο 1% και συνήθως, εάν συμβεί αποβολή, αυτή  γίνεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την επέμβαση. Η έγκυος θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο θεράποντα ιατρό της, εάν παρουσιάσει απώλεια υγρών, αίματος ή η θερμοκρασία του σώματός της είναι πάνω από 37,8ο C μετά τον επεμβατικό έλεγχο. Η αύξηση της θερμοκρασίας υποδηλώνει χοριοαμνιονίτιδα, μια λοίμωξη που αν συμβεί, συνήθως οδηγεί σε αποβολή. Η χοριοαμνιονίτιδα είναι μια λοίμωξη, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά εμβρυϊκής θνησιμότητας. Αν και συμβαίνει σπάνια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, γιατί πέρα από τις συνέπειες που έχει για το έμβρυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας.

Η σπουδαιότητα των προγεννητικών επεμβατικών ελέγχων στη διάγνωση μιας σειράς σοβαρών παθήσεων του εμβρύου είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται μόνο εφόσον υπάρχουν ενδείξεις και όχι σαν έλεγχοι ρουτίνας.Άρθρο: Ευαγγελία Σ. Χάλαρη Μαία 
Πηγή: www.yeskid.gr

 

Return-back