Login-bar

Search-bar

 

Η θέση του μέλλοντα πατέρα στην εγκυμοσύνη

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ανατρεπτικών αλλαγών και για τους δύο συντρόφους. Μπορεί να βλέπουμε τη γυναίκα να εγκυμονεί, αλλά και η θέση του άνδρα είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει να αμφισβητείται. Το ταξίδι που έχει ξεκινήσει με τη σύντροφό του από την αρχή της εγκυμοσύνης, ολοκληρώνεται με τη γέννηση του παιδιού τους και το μεγάλωμά του στη συνέχεια. Η διαδρομή μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη και να έχει κάποια προβλήματα.

Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός, γιατί, ακόμα και αν η μητέρα είναι αυτή που κυοφορεί το παιδί στο σώμα της, εκείνος είναι που την στηρίζει, που της δείχνει κατανόηση αγάπη. Ο πατέρας έχει το σπουδαίο έργο να προσφέρει κουράγιο και δύναμη στη γυναίκα-σύντροφό του για να συνεχίσει να είναι χαρούμενη και δημιουργική το διάστημα που μέσα στα σπλάχνα της δημιουργείται μια νέα ζωή, δημιούργημα και των δύο συντρόφων.

 

Μήνυμα προς τον μέλλοντα πατέρα

Οπλίσου με δύναμη και υπομονή που θα σε προετοιμάσουν για το μεγάλωμα του παιδιού σας. Παρόλο που και εσύ πολλές φορές θα βρεθείς στο δρόμο της αμφισβήτησης και του φόβου, μην σταματάς και προχώρα με δύναμη και πίστη. Καλό είναι να μοιράζεστε με τη σύντροφο τις γνώσεις σας και να τραγουδάτε παρέα στο μωρό σας. Με τον τρόπο σας δώστε της να καταλάβει πόσο σημαντική είναι και ότι αναγνωρίζετε αυτό το θαύμα που συμβαίνει μέσα της κάθε στιγμή που περνά -το έχει ανάγκη. Δείξτε την ίδια σημασία και στην ύπαρξη του παιδιού που κυοφορείται.

Έχει και εκείνο τόσο μεγάλη ανάγκη από την παρουσία σας κοντά του. Θέλει να σας ακούει: σκεφτείτε πως στρέφει το κεφαλάκι του στο άκουσμα της φωνής σας. Φροντίστε να του αφιερώνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε, το χρειάζεται.

Η εποχή αυτή ίσως να θέσει σε δοκιμασία την σχέση σας, αφού συχνά δεν θα είναι όλα ρόδινα και θα πρέπει να είστε στο πλευρό της συντρόφου σας όταν υποφέρει από ναυτίες, μεταπτώσεις της διάθεσης και φυσικά από τους συνηθισμένους φόβους και ανησυχίες που βασανίζουν τις περισσότερες μελλοντικές μαμάδες. Η προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού σας είναι μια εμπειρία μοναδική και το πιθανότερο είναι να βγείτε από αυτή πιο δυνατός από ποτέ και έτοιμος για να αντιμετωπίσετε τη δοκιμασία της πατρότητας.

Προετοιμαστείτε μαζί, κάντε μαζί τις απαραίτητες αγορές. Παρακολουθήστε μαζί μαθήματα τοκετού και μαθήματα σύνδεσης με το μωρό σας. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά σαν ζευγάρι-οικογένεια, να συζητάτε μαζί τα συναισθήματα και τους φόβους σας και να αναγνωρίζετε ο ένας τον άλλον μέσα από τις αλλαγές που ενδέχεται να συμβούν.

Επίσης, αυτή η περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να έρχεστε σε επαφή και με άλλα ζευγάρια που διαβαίνουν το μονοπάτι της γονεϊκότητας και να συζητάτε μαζί τους τα κοινά θέματα που τυχόν σαν απασχολούν.

Στηρίξτε τη σύντροφό σας και επικοινωνήστε μαζί της τα συναισθήματα σας. Θα έχετε πολλά να μοιραστείτε. Επίσης, μπορείτε να πηγαίνετε μαζί για τις καθιερωμένες εξετάσεις-υπερήχους και να συζητάτε με τη μαία και τον γιατρό της για την ανάπτυξη του παιδιού σας, καθώς και τρόπους συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η παρουσία σας τόσο στη ζωή του παιδιού σας όσο και στη ζωή της συντρόφου σας.

Βοηθήστε τη σύντροφό σας να ανακουφίζεται από τυχόν άσχημα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως τις πρωινές ναυτίες και τους εμετούς, προσφέροντάς της ελαφρά προγεύματα ή γεύματα. Ανακαλύψτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να την βοηθήσετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όλα όσα νιώθει η σύντροφός σας είναι πρωτόγνωρα για αυτήν και, είναι φυσικό να την φοβίζουν. Μπορείτε λοιπόν να της προσφέρετε ένα ελαφρύ μασάζ στην πλάτη για να χαλαρώσει ή να της δείξετε με τον δικό σας τρόπο σας την αγάπη και τη συμπαράστασή καθώς και ότι την καταλαβαίνετε.

Λόγω της αλλαγής που συμβαίνει στο σώμα της και των ορμονικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ακόμα και μετά τον τοκετό) η σύντροφός σας πιθανόν να έχει συναισθηματικές διακυμάνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι οξύθυμη, μελαγχολική ή ευέξαπτη. Να θυμάστε ότι η κακοκεφιά δεν θα κρατήσει για πάντα, γι’ αυτό, καλό θα ήταν, εσείς να παραμένετε ήρεμος και υπομονετικός, βοηθώντας την να νιώσει καλύτερα.

Να εκφράζεστε με ειλικρίνεια και αγάπη. Η έκφραση των συναισθημάτων σε ένα ζευγάρι είναι πάντοτε καταλυτική, πολύ περισσότερο τώρα που μια νέα ζωή θα έρθει σε λίγο καιρό κοντά σας.

Στηρίζετέ την στην προσπάθεια να είναι υγιής, διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή δίχως τσιγάρο, αλκοόλ ή άλλες βλαβερές συνήθειες. Ακόμα και αν εσείς καπνίζετε, μην το κάνετε μπροστά της, γιατί το παθητικό κάπνισμα είναι ακόμα χειρότερο για την ίδια και για το μωρό που κυοφορείται.

Συζητήστε μαζί για τα συναισθήματά σας για τον τοκετό. Και οι δυο σύντροφοι τρέφουν ανασφάλειες για τον ερχομό του παιδιού τους: Θα είναι γερό; Θα τα καταφέρουμε στον τοκετό; Όταν πάμε στο σπίτι μας τι θα κάνουμε; Θα είμαστε καλοί γονείς;

Κάποιες φορές ο πατέρας πιστεύει ότι η μητέρα, μετά τον ερχομό του μωρού, θα είναι πολύ απασχολημένη με το μωρό και θα τον παραμελεί. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα είναι πολύ πιθανόν να νιώθει άσχημα για το σώμα της, για την ταλαιπωρία που υφίσταται και να πιστεύει πως δεν είναι ελκυστική.

Προσπαθήστε να λύνετε όλα αυτά τα ερωτήματα από πριν, όταν είστε ήρεμοι, με τη λογική και τη σύνεση που χρειάζεται και μην τα αφήνετε αργότερα, όταν θα είστε υπό πίεση και άγχος.

Είναι σημαντικό να προσφέρετε πρακτική υποστήριξη ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα μαθήματα τοκετού που θα παρακολουθήσετε από τη μαία θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να είστε ενεργητικός κατά τη διάρκεια του τοκετού του παιδιού σας. Η υποστήριξη κατά τη διάρκεια των ωδινών θα έχει θεμελιώδη σημασία, αφού όσο περισσότερο προετοιμασμένος θα είστε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσετε τη σύντροφό σας.

Επίσης, φροντίστε να μάθετε τη συντομότερη διαδρομή για το μαιευτήριο ή βοηθήστε στην προετοιμασία του χώρου σε περίπτωση τοκετού στο σπίτι.

Τέλος, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι πρέπει να πάρετε μαζί σας όταν έρθει η μεγάλη στιγμή, ώστε να μην αγχωθείτε.

 

 

Άρθρο: Σκουρφούντα Χρύσα, Μαία, Προγεννητική ψυχολογία, BSc RM, NLS, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Return-back