Login-bar

Search-bar

 

Οι σωματικές αλλαγές των μαστών στη διάρκεια της κύησης

 

Οι «γεμάτοι», ευαίσθητοι και επώδυνοι μαστοί είναι γνώριμο προεμμηνορρυσιακό σύμπτωμα για τις περισσότερες γυναίκες, το οποίο βελτιώνεται με την έναρξη της περιόδου. Το σύμπτωμα αυτό - πιο έντονο και με διάρκεια συνοδευόμενο από μια χαμένη περίοδο- αποτελεί συνήθως την πρώτη και πιο χαρακτηριστική ένδειξη μιας αρχόμενης κύησης.

 

Οι γυναικείοι μαστοί μαρτυρούν την ευαισθησία τους στις ορμονικές αλλαγές της κύησης και δηλώνουν την πρώιμη προετοιμασία τους για τον θηλασμό που πλησιάζει.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την επιθυμία της μητέρας να θηλάσει, οι αλλαγές είναι δεδομένες και προετοιμάζουν το σώμα της εγκύου για τη σίτιση του νεογνού μέσω του θηλασμού, όπως κάνουν όλα τα θηλαστικά για τα μικρά τους.

 

Συγκεκριμένα:

  •  Οι μαστοί μεγαλώνουν, γίνονται ευαίσθητοι στο άγγιγμα και συχνά επώδυνοι.
  • Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν και μια αίσθηση μουδιάσματος στην περιοχή των μαστών.
  • Η περιοχή της θηλής και της θηλαίας άλω σκουραίνει και μεγαλώνει ελαφρά.
  • Το δέρμα των θηλών σκληραίνει και κάποιες φορές απολεπίζεται.
  • Τα φυμάτια του Montgomery (μικρά επάρματα στην περιοχή της άλω) διογκώνονται.
  • Το δέρμα μοιάζει λεπτότερο και σε ανοιχτόχρωμες γυναίκες φαίνονται τα αγγεία κάτω από το δέρμα του στήθους.

 

Αυτές είναι κάποιες από τις συνήθεις σωματικές αλλαγές που οι έγκυες παρατηρούν και τα βιβλία αναφέρουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μητέρες κάνουν λόγο για άλλα συμπτώματα οφειλόμενα στην κύηση, τα οποία ως επαγγελματίες υγείας οφείλουμε να ακούμε.

 

Όπως και να’ χει, σε όλες τις γυναίκες η διόγκωση των μαστών κατά τη περίοδο της μητρότητας οφείλεται στον πολλαπλασιασμό και τη διαστολή των κυττάρων των γαλακτοφόρων πόρων και των λοβίων (πρόκειται για τον «εξοπλισμό» των μαστών), την αυξημένη ροή αίματος, την κατακράτηση υγρών και το μητρικό γάλα, το οποίο παράγεται ήδη από την 16η-20η εβδομάδα κύησης!

 

moro-thilasmos 1

 

Ενδιαφέρουσα είναι η αντίστοιχη προετοιμασία που γίνεται στο εμβρυϊκό σώμα, όπου η αφή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται ενδομήτρια. Το έμβρυο αγγίζει το στόμα του με τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών του, τα οποία συχνά πιπιλάει. Με τον τρόπο αυτό διεγείρει το αντανακλαστικό του θηλασμού.

 

Αυτή η ενδομήτρια ικανότητα του εμβρύου έχει επιβεβαιωθεί υπερηχοτομογραφικά από την 20η εβδομάδα κύησης και επισυμβαίνει παράλληλα με την προετοιμασία των γυναικείων μαστών για τον επικείμενο θηλασμό. Το αντανακλαστικό αυτό εξασκείται προκειμένου να διευκολύνει την επιβίωση του νεογνού αφότου γεννηθεί και αντικαθίσταται από εκούσια κίνηση του παιδιού μεταξύ δύο και τεσσάρων μηνών.

 

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως τόσο οι μαστοί όσο και το έμβρυο προετοιμάζονται πρώιμα για το θηλασμό, ακόμα κι αν ένα μωρό γεννηθεί πολύ νωρίτερα, (σχεδόν ασύμβατο με τη ζωή).

Εν ολίγοις, ο «υγρός χρυσός» - όπως συχνά αποκαλείται το πρωτόγαλα- παράγεται νωρίς · από ένα «εργοστάσιο που είναι έτοιμο» (όπως συχνά αναφέρω για τους μαστούς κατά την περίοδο της κύησης) για ένα μωρό που έρχεται κατά το δυνατόν προικισμένο και διψασμένο για ζωή.

 

Οι παράλληλες σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στη δυάδα μητέρας – εμβρύου επιβεβαιώνουν την φυσικότητα του επικείμενου μητρικού θηλασμού, ο οποίος διευκολύνει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και παράλληλα, αποτελεί μια προσαρμοστική περίοδο για το νεογνό από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή.

 

 

Άρθρο: Χρύσα Εκίζογλου, Μαία, MSc, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC), Ψυχολόγος με εξειδίκευση στη φροντίδα εγκύων/μητέρων – βρεφών και νηπίων

 

Βιβλιογραφία:

  1. Αντωνιάδου-Κουμάτου Ι.,Σοφιανού Κ.,Εκίζογλου Χ. και άλλοι. Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για επαγγελματίες υγείας. Αθήνα, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2015
  2. Golseetal. Γέννηση και ανάπτυξη της ψυχικής ζωής. Θεσσαλονίκη:University Studio Press.2012
  3. Hamberger L. and Nilsson L. Έναπαιδίγεννιέται. Αθήνα: ΟρφέαςΕκδοτική.
  4. Mannel R, Martens P., Walker M. Core Curriculum for Lactation Consultant Practice. USA: Jones & BartlettLearning, 2013.
  5. Morris D. Τομωρόμου. Αθήνα: Ψυχογιός, 2008.
  6. WatsonGennaC. Support Sucking Skills in Breastfeeding Infants. USA: Jones & BartlettLearning, 2013.
  7. Φωτογραφικό υλικό: imagegator.net - http://www.express.co.uk/life-style/health/435110/Healthy-babies-suck-thumb-in-womb

 

 

 

 

Return-back