Login-bar

Search-bar

 

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να προσέχουμε

 

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενδεδειγμένες τροφές:
  • Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυριά, κ.τλ). Το γάλα είναι απαραίτητο. Ενδείκνυται η καθημερινή λήψη γάλατος, κατά προτίμηση φρέσκο.
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά.Τα λαχανικά ωμά ή βρασμένα στον ατμό είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Δίνουμε προσοχή στο καλό πλύσιμο τους!
  • Φρέσκοι χυμοί λαχανικών, όπως π.χ.της ντομάτας και του καρότου, αλλά και φρούτων.
  • Αυγά ψημένα, 2-3 φορές την εβδομάδα. Αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, λιπών, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Α.
  • Ξηροί καρποί (φουντούκια, φιστίκια, καρύδια,αμύγδαλα), φασόλια, σόγια, μαύρο πλήρες ψωμί, μπιζέλια κ.α. Όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και καλό θα ήταν να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής της εγκύου.
  • Αφεψήματα π.χ. χαμομηλιού, που λειτουργούν καταπραϋντικά και δεν ερεθίζουν το νευρικό σύστημα, όπως κάνουν ο καφές και το μαύρο τσάι. Ωστόσο, ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα δε θεωρείται, ότι είναι επικίνδυνο στην εγκυμοσύνη.
Τροφές που απαγορεύονται:
  • Ωμά ή μισομαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά. Λόγω του αίματος που περιέχουν ενέχουν τον κίνδυνο μολύνσεων (σαλμονέλα, τοξόπλασμα, κ.ά).
  • Ωμά ψάρια και αυγά ενέχουν τον κίνδυνο λοιμώξεων (λιστερίωση, σαλμονέλα).
  • Γαλακτοκομικά άγνωστης προέλευσης για τα οποία δε γνωρίζετε τις συνθήκες παραγωγής και ασφαλούς επεξεργασίας παστερίωσης, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:
  • Διατηρημένες τροφές, όπως π.χ. κονσέρβες, παστά και αλλαντικά, γιατί έχουν μικρή διατροφική αξία, στερούνται βιταμινών και περιέχουν πολύ αλάτι.
  • Τα δύσπεπτα φαγητά, όπως π.χ. τηγανιτά, καρυκεύματα και βαριές σάλτσες.
  • Αλκοολούχα ποτά, ηδύποτα και αποστάγματα όπως ούζο, κονιάκ, τσίπουρο, τσικουδιά, κ.ά. Το αλκοόλ περνάει μέσα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του εμβρύου και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των οργάνων του. Ωστόσο, ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό, όταν το θελήσετε κάποια στιγμή, δε θεωρείται επικίνδυνο.
  • Αεριούχα ποτά, αναψυκτικά και μπύρες, που περιέχουν αρκετές μη ωφέλιμες, γλυκαντικές ύλες, οι οποίες προσθέτουν παραπανίσια κιλά.
  • Τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, όπως τσιπς, πατατάκια, κ.ά.

 

Πηγή: www.yeskid.gr

 

 

Return-back