Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Τι είναι το Rooming-in

 

To rooming-in είναι η υπηρεσία συνδιαμονής της μητέρας με το νεογέννητο της αμέσως μετά τη γέννηση και κατά τις πρώτες ημέρες της παραμονής στο μαιευτήριο.

Αυτή η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν και δίνει τη δυνατότητα στη μαμά να μην αποχωριστείτο μωράκι της καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο μαιευτήριο παρά μόνο για όσο χρόνο χρειάζεται για να εξεταστεί το νεογνό από τον παιδίατρο.

Υπηρεσία Rooming-in, τι κάνετε;

Εσείς απλώς επιλέγετε μετά τον τοκετό σας να παραμείνετε σε δωμάτιο (μονόκλινο, δίκλινο,τρίκλινο κ.ά.) με υπηρεσία rooming-in.Τα δωμάτια που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία υποστηρίζουν τη σπουδαιότητα της παραμονής του μωρού με τη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που ούτως ή άλλως θα γινόταν αν για παράδειγμα γεννούσατε στο σπίτι σας.

Η μητέρα, επιλέγοντας rooming-in, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει η ίδια το μωρό της και να το περιποιηθεί όπως θα έκανε στο σπίτι της. Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχει μέσα στο δωμάτιο ειδικό τροχήλατο καροτσάκι με ό,τι μπορείτε να χρειαστείτε (πάνες αλλάγματος, πετσέτες, κρέμα συγκάματος, βαμβάκι, γάζες, οινόπνευμα , σακούλα ρίψης των λερωμένων κ.ά.)

Στα δωμάτιαμε υπηρεσία rooming-in όλες οι μαμάδες που βρίσκονται στα διπλανά κρεβάτια (σε περίπτωση που έχετε δίκλινο, τρίκλινο κτλ) έχουν την ίδια φιλοσοφία. Δηλαδή και εκείνες έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, εκτιμώντας τα οφέλη της, και επομένως έχουν μαζί τα μωράκια τους διαρκώς.

Το γεγονός ότι επιλέγετε δωμάτιο rooming-in δε σημαίνει ότι μετά τον τοκετό μένετε αβοήθητες μαζί με το μωρό σας. Το αντίθετο μάλιστα! Συνδυάζετε όλα τα οφέλη της συγκεκριμένης υπηρεσίας μαζί με τη βοήθεια που σας προσφέρει το προσωπικό του μαιευτηρίου.

Δηλαδή αν επιθυμείτε εσείς η ίδια να περιποιηθείτε το μωρό σας έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε. Αν πάλι ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • νοιώθετε κουρασμένες  
  • δεν έχετε αποκτήσει ακόμη αρκετή αυτοπεποίθηση με την καθαριότητα του νεογνού
  • δεν γνωρίζετε πώς γίνεται η περιποίηση του μωρού
  • για οποιοδήποτε λόγο αισθάνεστε ανασφάλεια τα πρώτα 24ωρα

τότε είναι εκεί το προσωπικό για να σας βοηθήσει. Το μόνο που κάνετε είναι να καλέσετε μια μαία η οποία θα φροντίσει για το άλλαγμα και το μπάνιο του μωρού σας και θα σας το επιστρέψει καθαρό και στεγνό.

Στα δωμάτια με υπηρεσία rooming-in οι μαίες και το υπόλοιπο προσωπικό  είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσουν και να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τη φροντίδα του νεογνού και τις τεχνικές του θηλασμού.

Στα δωμάτια με υπηρεσία rooming-in είναι βασικό:

Οι συγγενείς και οι φίλοι σας να διατηρούν μια διακριτική στάση απέναντι στις υπόλοιπες μαμάδες που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με εσάς. Αυτό επιτυγχάνεται με την περιορισμένη παραμονή τους στο δωμάτιο και τη διατήρηση ενός κλίματος ηρεμίας και ησυχίας.

Γιατί αξίζει να επιλέξετε τηνυπηρεσία rooming-in;

Το rooming-in έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό της.

Η μητέρα έχοντας το μωράκι της δίπλα της:

  • Αναπτύσσει πολύ πιο σύντομα ένα δυνατό συναισθηματικό δεσμό μαζί του και βιώνει τη μοναδική εμπειρία του μητρικού θηλασμού χωρίς χρονικούς περιορισμούς. 
  • Μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει αγκαλιά το μωράκι της, να το φιλήσει, να το χαϊδέψει και να το κοιμίσει στην αγκαλιά της για όση ώρα επιθυμεί.
  • Μέσω της παρατήρησης, μαθαίνει πιο γρήγορα το μωρό της και τις αντιδράσεις του. Αναγνωρίζει τα σημάδια πείνας του αλλά και εξοικειώνεται με την φροντίδα του.
  • Είναι σε θέση να προσφέρει το γάλα της στο μωρό της την στιγμή που εκείνο θέλει να θηλάσει.
  • Εξοικειώνεται πολύ πιο γρήγορα με την τεχνική του θηλασμού και με τις θέσεις που διευκολύνεται η ίδια, ώστε να θηλάσει με επιτυχία. Έτσι, όταν επιστρέφει στο σπίτι, τα πράγματα είναι πολύ πιο οικεία όσον αφορά την κατανόηση και εξοικείωση στο θέμα της διατροφής του μωρού.
  • Αξιοποιεί όλες τις ώρες της ημέρας για το θηλασμό και κυρίως το βράδυ που ο νυχτερινός θηλασμός έχει μεγάλη σημασία για τα μωρά.

Το νεογνό έχοντας τη μητέρα του δίπλα του:

  • Νοιώθει ασφάλεια και ηρεμία εφόσον μπορεί να την ακούει, να την βλέπει και να την αισθάνεται διαρκώς.
  • Μπορεί να χαλαρώνει στη αγκαλιά της μαμάς του πολλές φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας, να τη μυρίζει και να συνδέεται μαζί της σωματικά και συναισθηματικά. Εξάλλου, τα νεογνά, μετά τη γέννηση τους, θέλουν να βρίσκονται διαρκώς μαζί με τη μαμά τους.
  • Μπορεί να θηλάζει ακριβώς την ώρα που πεινάει, ρυθμίζοντας παράλληλα και το στήθος να παράγει όσο γάλα χρειάζεται κάθε φορά.
  • Μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα να αναγνωρίζει τη μητέρα του αλλά και τον πατέρα του καθώς όλη η οικογένεια έχει χρόνο να ασχοληθεί ο ένας με τον άλλο για όσο χρόνο επιθυμεί.

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν διαφορετικοί τύποι rooming-in:

  • μεεπαφή skin to skin. Δηλαδή το βρέφος και η μητέρα του έχουν επαφή δέρμα με δέρμα. Το μωρό βρίσκεται στο ίδιο κρεβάτι δίπλα στη μητέρα του με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει προστατευτικό κάγκελο κρεβατιού.
  • με παρουσία του μωρού δίπλα στη μητέρα του  σε ειδικό κρεβατάκι το οποίο βρίσκεται κολλημένο και στο ίδιο ύψος με το κρεβάτι της μητέρας.
  • με παρουσία του μωρού δίπλα στη μητέρα του σε ξεχωριστό δικό του κουνάκι. Αυτός είναι ο τύπος που συναντάται συνήθως στα ελληνικά μαιευτήρια.
Συνήθη ερωτήματα της μητέρας σχετικά με το rooming-in:

1.« Θα μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες του μωρού μου αμέσως μετά τον τοκετό ή θα είμαι κουρασμένη και είναι προτιμότερο να μου το φέρνουν οι μαίες όταν πεινάει για να το θηλάζω;»

Στην περίπτωση που έχετε γεννήσει φυσιολογικά, είστε σε θέση λίγες μόνο ώρες μετά τον τοκετό να αυτοεξυπηρετηθείτε. Μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να πάτε στην τουαλέτα, να κινηθείτε χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι είστε σε θέση να έχετε το μωράκι σας μαζί σας, όπως θα είστε όταν θα πάτε σπίτι. Μαζί δηλαδή από την αρχή!

Μπορείτε με ευκολία να το σηκώσετε, να το αγκαλιάσετε, να το θηλάσετε και να το περιποιηθείτε.

Στην περίπτωση που έχετε γεννήσει με καισαρική τομή ίσως να χρειαστείτε λίγη βοήθεια μέχρι να μπορέσετε να κινητοποιηθείτε πλήρως αυτόνομα. Τη βοήθεια αυτή μπορεί να σας την προσφέρει κάποιο δικό σας άτομο που μπορεί να παραμείνει μαζί σας ή το προσωπικό του νοσοκομείου. Μετά το πέρας της αναισθησίας και μόλις μπορέσετε να κινητοποιηθείτε είστε σε θέση να ανταποκριθείτε πλήρως στη φροντίδα του μωρού σας. Δεν υπάρχει λόγος εφόσον το επιθυμείτε να στερηθείτε τη χαρά της συνδιαμονής με το μωράκι σας.

Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσετε υπάρχει το προσωπικό του νοσοκομείου που βρίσκεται εκεί για να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε.

Όσον αφοράτο θέμα του ύπνου και της ξεκούρασης, σκεφτείτε ότι τα μωρά τα πρώτα 24ωρα κοιμούνται αρκετά, οπότε μετά από κάθε θηλασμό μπορείτε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε παρέα με το αγγελούδι σας.

 

2. «Το μωρό τα πρώτα 24ωρα θα είναι πιο ασφαλές μέσα στο νεογνολογικό τμήμα απ’ ό,τι αν το έχω δίπλα μου;»

Οι μαίες που έχουν την επιμέλεια του μωρού σας για όσο αυτό είναι μακριά σας σίγουρα το προσέχουν και το παρατηρούν. Κανείς όμως δεν μπορεί να προσέξει και να παρατηρήσει το μωράκι καλύτερα από τη μαμά του. Εξάλλου, αν το μωράκι σας δεν χρειάζεται κάποια ειδική ιατρική περίθαλψη για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται αποκομμένο από εσάς που το αγαπάτε όσο κανείς  άλλος στον κόσμο.

Τα υγιή μωρά είναι ασφαλή και χαρούμενα μέσα στην αγκαλιά της μητέρας τους. Επιπλέον, οι πρώτες επαφές με το μωρό σας που βρίσκεται δίπλα σας θα σας δώσουν extra αυτοπεποίθηση στον τρόπο που το πιάνετε και το φροντίζετε, οπότε όταν θα επιστρέψετε στο σπίτι σας, θα νοιώθετε πολύ πιο ασφαλής εσείς η ίδια με τη φροντίδα του μωρού σας. 

Τέλος, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με την παροχή της υπηρεσίας από το μαιευτήριο όπου πρόκειται να γεννήσετε και… μια τελευταία ερώτηση:

-Φανταστείτε πώς θα ήταν να κοιμάστε μαζί με τον άγγελο σας τις πρώτες ημέρες της κοινής σας ζωής;

Λοιπόν… μια δοκιμή θα σας πείσει!

 

Return-back