Φάρμακα & εγκυμοσύνη
Η λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η επίδρασή τους δεν αφορά μόνο τη μητέρα, αλλά και το έμβρυο.
Μάλιστα η επιρροή των φαρμάκων είναι τελείως διαφορετική στους δύο οργανισμούς. Ένα φάρμακο που ωφελεί τη μητέρα, μπορεί να είναι επιζήμιο για το έμβρυο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι η λήψη φαρμάκων από τη μητέρα μπορεί να επηρεάσει το νέο οργανισμό που δημιουργείται, τόσο πριν την κύηση και κατά τη διάρκειά της, όσο και μετά τον τοκετό. Πώς συμβαίνει αυτό;
Λήψη φαρμάκων πριν την εγκυμοσύνη:
Έχει διαπιστωθεί, ότι η χορήγηση ορισμένων ειδών φαρμάκων (π.χ. κυτταροστατικών) τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο γενετικό υλικό των ωαρίων (κατά την ωογένεση) και των σπερματοζωαρίων (κατά τη σπερματογένεση) που συμμετέχουν στη σύλληψη. Τέτοιες μεταβολές του γενετικού υλικού μπορεί να είναι θανατηφόρες ή εξαιρετικά σοβαρές για την υγεία του εμβρύου. Είναι σημαντικό, για τις κυήσεις που είναι προγραμματισμένες, να ληφθεί υπόψη το χρονικό περιθώριο που πρέπει να δοθεί από το τέλος μιας θεραπείας μέχρι την πλήρη αποτοξίνωση του οργανισμού από την επήρεια του φαρμάκου.
Για τις απρογραμμάτιστες κυήσεις είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται ο γιατρός σας εξαρχής για τα φάρμακα που πήρατε το τελευταίο διάστημα εσείς ή ο σύντροφός σας. Θα δώσετε έτσι πολύτιμες πληροφορίες για καλύτερο προγεννητικό έλεγχο του μωρού σας.
Λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης:
Όπως φαίνεται από μελέτες, τα περισσότερα φάρμακα διαπερνούν τον πλακούντα. Άλλα φάρμακα "πιο εύκολα" και άλλα "πιο δύσκολα" επηρεάζουν το έμβρυο στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής του.
Λήψη φαρμάκων μετά τον τοκετό:
Η δράση των προσλαμβανόμενων φαρμάκων από τη μητέρα μπορεί να επηρεάσει το νεογνό μέσω του θηλασμού. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, πόσο σημαντική είναι η συμβολή του μητρικού θηλασμού στην προάσπιση της υγείας του μικρού σας. Είναι σημαντικό να μη διακόπτεται ο θηλασμός, παρά μόνο όταν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη.
Τα φάρμακα που τυχόν πάρετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, περνούν μέσω του γάλακτος στο μωρό σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα προκαλούν κακό σε αυτό. Επειδή, ωστόσο, δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τη δράση του κάθε φαρμάκου, οφείλετε να ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας, έτσι ώστε να προσφέρετε στο μωρό σας τη μοναδική πολυτέλεια ενός απόλυτα ασφαλούς θηλασμού.
Χρήσιμες συμβουλές
- Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι απαγορεύεται η λήψη φαρμάκων κατά την κύηση, εάν δε συντρέχει σοβαρός λόγος.
- Όλα τα φάρμακα δεν προκαλούν βλάβες στο έμβρυο, αλλά για οποιαδήποτε λήψη είναι σκόπιμο να ενημερώνεται ο γιατρός σας, ώστε να σας βεβαιώσει για την ασφαλή χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
- Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών με χρόνια προβλήματα και συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, που πρέπει να λαμβάνουν. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείστε πιστά τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού σχετικά με τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στη δοσολογία και στον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου, προκειμένου να εξασφαλίσετε μια ομαλή εγκυμοσύνη.
- Ένα φάρμακο μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο ανάλογα με τη δράση του, τη δόση και διάρκεια χορήγησής του, την ηλικία της κύησης κατά την οποία λαμβάνεται, αλλά και το ποσοστό του φαρμάκου, που φτάνει τελικά στην εμβρυϊκή κυκλοφορία. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες, που θα συνυπολογιστούν από το γιατρό σας προκειμένου να σας δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.
- Αν και συνίσταται προσοχή σε όλη τη διάρκεια της κύησης, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη λήψη φαρμάκων στο 1ο τρίμηνο, το οποίο θεωρείται το πιο ευαίσθητο (στάδιο οργανογένεσης).
Πηγή: www.yeskid.gr