Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Πώς θα καταλάβω πότε ξεκινά ο τοκετός μου; Ποια θα είναι τα συμπτώματα;
 

Παρ’ ότι η εμπειρία της γέννας μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα, ο τρόπος έναρξης του τοκετού είναι συγκεκριμένος.

Ποια θα είναι τα συμπτώματα;

  • Μπορεί να έχετε συσπάσεις (ωδίνες) κάθε 5' με διάρκεια 40''-50'' η κάθε μια. Αυτό σημαίνει ότι ο τοκετός σας έχει ξεκινήσει και καλό είναι να πάτε στο μαιευτήριο και παράλληλα να καλέσετε τη μαία σας και τον γιατρό. Υπάρχει όμως περίπτωση να νοιώσετε συσπάσεις (ήπιας ή μέτριας έντασης πόνου) που δεν είναι ρυθμικές (δηλαδή δεν επαναλαμβάνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα). Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να πείτε ένα ζεστό ρόφημα ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε και στη συνέχεια να παρατηρήσετε αν έχουν σταματήσει οι συσπάσεις. Αν έχουν σταματήσει οι συσπάσεις, τότε είστε σε λανθάνουσα φάση και αυτό σημαίνει πως δεν έχετε μπει ακόμα σε τοκετό. Πρέπει να περιμένετε…
  • Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο σημάδι από κόκκινο αιματάκι ή ροζ ή καφέ στο εσώρουχό σας ή κατά το σκούπισμα των γεννητικών οργάνων. Με την έναρξη του τοκετού ο τράχηλος αρχίζει σταδιακά να διαστέλλεται/ανοίγει με αποτέλεσμα η βλέννα, που υπήρχε στον τράχηλο της μήτρας και τον προστάτευε από λοιμώξεις όλο αυτό το διάστημα, να αποκολληθεί και να αποβληθεί ως κολλώδης καφέ ή ροζ αιματηρή έκκριση. Παρ’ ότι ο τοκετός με αυτό το σύμπτωμα μπορεί να απέχει πολλές ώρες, καλό είναι να ενημερώσετε τη μαία ή τον γιατρό σας.
  • Μια άλλη ένδειξη είναι η ρήξη των εμβρυικών υμένων (σπάσιμο των νερών). Σε αυτή την περίπτωση, με την σταδιακή αποβολή του αμνιακού υγρού θα νοιώσετε υγρασία και θα δείτε υγρά στο εσώρουχό σας .Το αμνιακό υγρό συνήθως είναι άχρωμο/διάφανο και άοσμο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι ροζ χρώματος ή ελαφρώς χρωματισμένο με αίμα, πιο σπάνια πρασινοκαφέ. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε άμεσα τη μαία ή τον γιατρό σας για να σας εξηγήσουν πώς να κινηθείτε και τι να κάνετε.

 

 

Απάντηση: Σκουρφούντα Χρύσα, Μαία, Προγεννητική ψυχολογία, BSc, RM, NLS Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Return-back