SPNewsScroll

Μασάζ. Για ηρεμία και χαλάρωση!

Μασάζ. Για ηρεμία και χαλάρωση!

 

Το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μια από τις καλύτερες μεθόδους για σωματική, αλλά και ψυχική χαλάρωση του οργανισμού.

Αναμφισβήτητα αποτελεί μια ξεχωριστή, αλλά προσιτή πολυτέλεια για κάθε έγκυο, καθώς προσφέρει μια σειρά από οφέλη κατά τη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου. Ιδανικά μπορεί να γίνει από κάποιο ειδικά εκπαιδευμένο άτομο στις τεχνικές του μασάζ, αλλά σίγουρα και από κάποιο δικό σας πρόσωπο και φυσικά από το σύντροφό σας.

Πλεονεκτήματα και οφέλη:
 • Χαλαρώνει τους μυς και προσφέρει ευεξία.
 • Ανακουφίζει από πόνους και δυσκαμψία.
 • Αυξάνεται η ελαστικότητα και η ενυδάτωση του δέρματος με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων.
 • Μειώνει την ένταση (stress).
 • Προσφέρει χαλάρωση και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων αϋπνίας, καθώς βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
 • Προετοιμάζει και ενδυναμώνει το σώμα για τον τοκετό.
 • Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.
 • Στην περίπτωση που το μασάζ εκτελείται από το σύντροφο δίνεται στο ζευγάρι ευκαιρία για καλύτερη επικοινωνία, ενώ παράλληλα βοηθά τη συναισθηματική προσέγγιση (δέσιμο) μέσα από μια προσφορά στοργής και αγάπης.
Προετοιμασία για το μασάζ:

Σε εξειδικευμένα κέντρα κάθε λεπτομέρεια είναι φροντισμένη από τους αρμόδιους επαγγελματίες. Στην περίπτωση που το μασάζ γίνει στο σπίτι, θα πρέπει να φροντίσετε κάποιες λεπτομέρειες.

Για να είναι το μασάζ μια πραγματικά ξεχωριστή και απολαυστική εμπειρία, είναι απαραίτητη η προετοιμασία του περιβάλλοντος. Ο χώρος θα πρέπει να είναι ζεστός, για να μην κρυώνει η εγκυμονούσα, ήρεμος (χωρίς ενοχλητικούς θορύβους) και με χαμηλό φωτισμό. Ιδανικά μπορεί να συνδυαστεί με απαλή και χαλαρωτική μουσική της επιλογής σας ή ακόμα και με αρωματοθεραπεία (θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ελάχιστες ποσότητες συγκεριμένων φυτικών αιθέριων ελαίων, των οποίων η χρήση ενδείκνυται στην εγκυμοσύνη).

Προετοιμαστείτε για να δεχτείτε αυτή την ξεχωριστή περιποίηση κάνοντας ένα μπάνιο ή ένα ντους. Ενδείκνυται η χρήση ειδικού λαδιού, εμπλουτισμένου με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, που θα εξασφαλίσει πέρα από την επιθυμητή χαλάρωση, ελαστικότητα και θρέψη στο δέρμα. Το λάδι πριν τη χρήση του πρέπει να ζεσταίνεται με τριβή στα χέρια, για να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από την εγκυμονούσα.

Μασάζ γίνεται σε όλο το σώμα εκτός από την περιοχή της κοιλιάς.

Μασάζ σε συγκεκριμένες περιοχές:

Μασάζ προσώπου και αυχένα: Προσφέρει ανακούφιση από πονοκεφάλους. Οι κινήσεις που εκτελούνται στο πρόσωπο πρέπει να είναι ιδιαίτερα απαλές και επιφανειακές. Το μασάζ γίνεται με τις άκρες των δακτύλων (δείκτη και παράμεσο) και ξεκινάει από τη βάση της μύτης με φορά προς τα έξω και πάνω, με απαλές κυκλικές κινήσεις στους κροτάφους και από το πιγούνι προς τις αρθρώσεις της γνάθου.

Μασάζ στους γλουτούς και στην οσφύ: Το μασάζ στην περιοχή αυτή χαλαρώνει την ένταση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται η πίεση στην σπονδυλική στήλη. Το μασάζ στην οσφύ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον τοκετό, καθώς προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται στην περιοχή, λόγω διάτασης των συνδέσμων και πίεσης του οσφυοιερού πλέγματος.

Μασάζ περινέου (το πυελικό έδαφος που εκτείνεται μεταξύ ηβικής σύμφυσης και κόκκυγα). Το μασάζ σε αυτή την περιοχή ξεκινάει 5-6 εβδομάδες πριν το τέλος της εγκυμοσύνης και αποσκοπεί στη χαλάρωση των μυών του περινέου και στην αύξηση της ελαστικότητάς του, ώστε να μπορεί να διαταθεί επαρκώς στον τοκετό χωρίς κίνδυνο ρήξεων. Το μασάζ περινέου πραγματοποιείται συνήθως από την ίδια την έγκυο, αφού προηγουμένως έχει κάνει ένα ντους με χλιαρό νερό, για να καθαριστεί η περιοχή και να χαλαρώσουν οι μύες. Επιβάλλεται η καθαριότητα των χεριών πριν το μασάζ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο φυτικό λάδι, που περιέχει βιταμίνη Ε και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό. Την τεχνική του μασάζ σ’ αυτή την περιοχή μπορείτε να τη διδαχθείτε από τη μαία σας, από την οποία θα πληροφορηθείτε και για λεπτομέρειες γύρω από την ωφελιμότητά της.

Μασάζ των θηλών του στήθους: Αρχίζει λίγο πριν την έναρξη του θηλασμού και αποσκοπεί στην ελαστικότητα και προετοιμασία των θηλών. Γίνεται ελαφρύ μασάζ με ειδικό υποαλλεργικό λάδι ή κάποια λιπαντική κρέμα και περιλαμβάνει κυκλικές κινήσεις ή ελαφριές έλξεις με φορά από τη βάση προς την κορυφή της θηλής.

Μασάζ στα πέλματα: Ιδιαίτερα ανακουφιστικό και χαλαρωτικό.

Tip: Σε κάθε περιοχή που εκτελείται το μασάζ, καλό είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες πιέσεις.

Τεχνικές μασάζ:

Γενικά το αργό και βαθύ μασάζ προκαλεί ηρεμία και χαλάρωση, ενώ οι έντονες και ζωηρές κινήσεις διεγείρουν τον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες τεχνικές και μέθοδοι που προτείνουν μία διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη σωματική και ψυχική ευεξία. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από την καταλληλότητα της εφαρμογής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά από τις προτιμήσεις της εγκύου.

Πότε δεν επιτρέπεται το μασάζ;

Το μασάζ, όπως και κάθε άλλη παρέμβαση στο σώμα, εκτελείται με την προϋπόθεση ότι ο οργανισμός είναι υγιής και χωρίς επιπρόσθετα προβλήματα. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις, στις οποίες το μασάζ δεν επιτρέπεται. Συγκεκριμένα:

 • Καλό θα ήταν να αποφεύγεται στην κοιλιακή χώρα και στο ιερό οστό (βρίσκεται κοντά στη λεκάνη) κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 • Απαγορεύεται το μασάζ στα κάτω άκρα, όταν υπάρχουν κιρσοί, θρομβώσεις, ευρυαγγείες ή άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού.
 • Σε περίπτωση τραυματισμών, φλεγμονών, οιδημάτων.
 • Σε δερματικές ασθένειες.

 

Return-back