Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη

 

«Μπορώ να καταναλώνω αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και πόσο;». Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει μια έγκυος γυναίκα στην αρχή της εγκυμοσύνης της.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ACOG) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP), συμβουλεύουν ότι καμία ποσότητα αλκοόλης δεν είναι ασφαλής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έρευνα που έχει διενεργηθεί, οδηγεί σ΄αυτή τη σύσταση: Παρά το γεγονός ότι δεν θα πρέπει η έγκυος να ανησυχεί για την κατανάλωση αλκοόλ πριν μάθει για την εγκυμοσύνη της, θα ήταν συνετό να την διακόψει στη συνέχεια.

Παρά το ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο είναι το ασφαλές όριο στην ποσότητα του αλκοόλ που μπορεί η έγκυος να καταναλώσει (ή αν το όριο αυτό είναι διαφορετικό μεταξύ των εγκύων), αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το αλκοόλ περνάει διαμέσου του πλακούντα στο αίμα του εμβρύου. Έχει τις ίδιες συγκεντρώσεις που υπάρχουν στο αίμα της μητέρας, αλλά χρειάζεται διπλάσιος χρόνος για να αποβληθεί.

Σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ (5-6 δόσεις ημερησίως) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν όχι μόνο σοβαρές μαιευτικές επιπλοκές, αλλά επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης του Εμβρυϊκού Συνδρόμου Αλκοόλης (Fetal Alcohol Syndrome – FAS). Το σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «το hangover που διαρκεί για όλη τη ζωή», αναφέρεται σε νεογνά που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά. Γεννιούνται με χαμηλό βάρος και ανάστημα, έχουν συνήθως διανοητική υστέρηση, παραμορφώσεις (στο πρόσωπο, στα άκρα, στην καρδιά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα) και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Τα νεογνά που επιβιώνουν, αργότερα στη ζωή παρουσιάζουν διαταραχές στην όραση και στη μάθηση, και επιδεικνύουν κοινωνικά προβλήματα, και προβλήματα συμπεριφοράς και κρίσης. Υπάρχει εξάλλου και μεγάλη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια αλκοολικά, μέχρι την ηλικία των 21 ετών.

Η δράση του αλκοόλ, όπως και του καπνού, είναι δοσοεξαρτώμενη. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για το έμβρυο. Ακόμα και μικρές ποσότητες (1-2 ποτά ημερησίως), όταν καταναλωθούν στη διάρκεια της κύησης, σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου επιπλοκών, όπως η αυτόματη αποβολή, διαταραχές στον τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, και χαμηλό IQ στην παιδική ηλικία.

Ως εκ τούτου, η έγκαιρη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προλαμβάνει όλες αυτές τις επιπλοκές, και παρέχει μια ασφαλή εγκυμοσύνης για σας και το μωρό σας.

 

Πηγή: Gaia Maternity

Return-back