Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Τι είναι η προγεννητική ψυχολογία και πως μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Η Προγεννητική Ψυχολογία είναι ο σύγχρονος κλάδος της ψυχολογίας ο οποίος μελετά την εμπειρία του ανθρώπου από πριν τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια της προγεννητικής του ζωής (μέσα στη μήτρα) αλλά και μετά τη γέννησή του.

Η γνώση της εμπειρίας αυτής δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόμου ως ενήλικα και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Χαρακτηρίζεται ως ψυχολογία του βάθους μιας και στην πραγματικότητα, είναι το είδος της δουλειάς που φθάνει σε μεγαλύτερα βάθη κατανόησης, πιο βαθιά από την κλασσική ψυχανάλυση.

Η προγεννητική ψυχολογία μπορεί να προσφέρει σπουδαίες πληροφορίες για το μωρό που κυοφορείται, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η ενδομήτρια ζωή μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική και σωματική υγεία του ατόμου. Επίσης, ο κλάδος αυτός της ψυχολογίας είναι σημαντικός για όλες τις έγκυες, καθώς μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές και τεχνικές σημαντικά κομμάτια του εαυτού τους, να κατανοήσουν καλύτερα τη δική τους συναισθηματική κατάσταση αλλά και του μωρού που κυοφορείται.

Η προγεννητική ψυχολογία μπορεί να δώσει όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα αφυπνίσουν δημιουργικά μια έγκυο, θα την προετοιμάσουν για το μεγαλείο της μητρότητας, θα τη βοηθήσουν να χτίσει γερές βάσεις για πιο υγιείς οικογενειακές σχέσεις και ένα καλύτερο ψυχοσυναισθηματικό υπόβαθρο για το μωρό που θα γεννηθεί.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για την προγεννητική ψυχολογία:

Σύμφωνα με την προγεννητική ψυχολογία: «Η προγεννητική εμπειρία καθορίζει αυτό που είμαστε και γινόμαστε»

Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών και ερευνών που διεξήχθησαν τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια –και ειδικότερα τα τελευταία 30 χρόνια- στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν αναμφισβήτητα δείξει ότι τα θεμέλια της υγείας σωματικής και ψυχοπνευματικής βρίσκονται σ’ αυτήν την πολύ ευαίσθητη πρώιμη εμπειρία του παιδιού.

Το παιδί κατά την προγεννητική περίοδο διαθέτει ευφυία, ενεργή συμμετοχή, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ποιότητα διαλόγου, φροντίδας και εμπειριών που του προσφέρουν οι γονείς κατ’ αρχήν και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια, κατά την διάρκεια από πριν την σύλληψη, την κύηση, τον τοκετό, την λοχεία και τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του. 

Φροντίζοντας το παιδί που έχει συλληφθεί και κυοφορείται με ενδιαφέρον, αγάπη και γνώση επιτρέπουμε μεγαλύτερη υγεία, αρμονικές σχέσεις και ειρήνη στον κόσμο.

Πολλές ψυχολογικές δυσκολίες και πολλά ζητήματα υγείας της ζωής μας μετά την γέννα βρέθηκαν να είναι το αποτέλεσμα αρνητικών ή τραυματικών εμπειριών που βιώθηκαν κατά την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο.

 

Ποιες Είναι οι Βασικές Κατευθυντήριες Γραμμές;

Κάθε στιγμή της ζωής μας είναι σημαντική. Παρόλα ταύτα, κάποιες είναι ιδιαίτερα καθοριστικές. Ας δούμε μερικές από αυτές:

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΕΝΤΥΠΩΜΑ

Οι εμπειρίες κατά τη διάρκεια της προγεννητικής και περιγεννητικής περιόδου σχηματίζουν το βασικό εντύπωμα των πιο σημαντικών αντιλήψεών μας και συστημάτων πιστεύω που έχουμε και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, την ζωή και τον κόσμο και μας κατευθύνουν είτε στην θετική, δημιουργική διαδρομή ή μας εγκλωβίζουν σε συνεχείς αμυντικούς μηχανισμούς.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ανάπτυξη του ανθρώπου είναι ένα αδιάσπαστο συνεχές από την σύλληψη και μετά. Τα καλύτερα θεμέλια για ανάπτυξη και ελαστικότητα, για καλή εγκεφαλική ανάπτυξη και συναισθηματική ευφυΐα… στηρίζονται στις κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες από πριν την σύλληψη (π.χ. ωορρηξία), την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα πρώτα λίγα χρόνια μετά.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Από την αρχή της ζωής, το παιδί αντιλαμβάνεται, επικοινωνεί, μαθαίνει, αισθάνεται και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα ανταποκρινόμενο στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Βρίσκεται σ’ ένα συνεχή διάλογο μαζί του.

ΣΧΕΣΕΙΣ

Από την αρχή της ζωής του το παιδί βιώνει και ανταποκρίνεται στα όσα αισθάνεται και σκέφτεται η μητέρα. Καλές σχέσεις ανάμεσα στον πατέρα και την μητέρα και ανάμεσα στους γονείς και το παιδί που ακόμα κυοφορείται καθορίζουν την ποιότητα των σχέσεων που το παιδί αυτό θα δημιουργήσει με τους άλλους ανθρώπους, τον κόσμο και τον εαυτό του, στην συνέχεια σαν ενήλικας.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όλοι μας οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις πρωτογενείς ανάγκες του παιδιού που κυοφορείται, γεννιέται και μεγαλώνει: Να το καλωσορίζουμε στην ζωή και έτσι να ικανοποιούμε την ανάγκη του για ΑΣΦΑΛΕΙΑ, να το υποστηρίζουμε καθώς αναπτύσσεται με καλή ΘΡΕΨΗ, να στρέφουμε την ΠΡΟΣΟΧΗ μας με ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ προς αυτό, με στόχο να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του, να την ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ και να την ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ. Να προσφέρουμε επαρκή ΔΙΕΓΕΡΣΗ απαραίτητη για την νοητική του ανάπτυξη, καθώς και την απαραίτητη ΚΙΝΗΣΗ, με σεβασμό στον προσωπικό ΡΥΘΜΟ. Και όλα αυτά με ΑΓΑΠΗ, ΣΤΟΡΓΗ και ΑΠΟΔΟΧΗ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Το παιδί συνεχώς επικοινωνεί και αποζητά σύνδεση με την μητέρα, τον πατέρα, το περιβάλλον και τον κόσμο. Σύνδεση και ανταπόκριση στο παιδί με τρόπο που τιμά τις πολλές επικοινωνιακές ικανότητες του παιδιού οδηγούν στην ολόπλευρη ανάπτυξή του σ’ ένα συνεχώς δημιουργικό διάλογο με την ζωή και την εξέλιξη.

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Η καλύτερη σύνδεση ανάμεσα στο παιδί και την μητέρα/περιβάλλον έρχεται όταν η μητέρα αισθάνεται και είναι συνδεδεμένη με την δύναμή της και υποστηρίζεται έτσι ώστε ο τοκετός να γίνεται φυσικός, χωρίς παρεμβάσεις και η μητέρα/πατέρας να είναι μαζί συνεχώς με το νεογέννητο (room-in).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ό,τι η μητέρα/ περιβάλλον καταφέρνει να επιλύσει κατά την διάρκεια των 9 μηνών της κύησης και λίγο μετά επιτρέπει στο παιδί να το επιλύσει επίσης, συνεχίζοντας τη ζωή του μετά ελεύθερο από ψυχικούς διχασμούς και μειωτικές αποφάσεις.

ΜΕΤΑ

Τα πρώτα 2 ½ χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καλό το παιδί να βρίσκεται μαζί με την μητέρα του στο οικογενειακό περιβάλλον. Μετά τα 2 ½ χρόνια μπορεί να πάει σε παιδικό σταθμό. Το επόμενο παιδί είναι καλό να αρχίζει την ζωή του (νέα σύλληψη) όταν το προηγούμενο παιδί είναι τουλάχιστον 2 ½ χρόνων.

 

Είναι Ιδανική
  • για κλινικά πλαίσια
  • για έγκυα ζευγάρια, 
  • για ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας, 
  • για την επίλυση συγκρούσεων οικογενειακών, 
  • για την θεραπεία πένθους, 
  • για την ανάπτυξη της επαγγελματικής μας ζωής, 
  • για τον γάμο, 
  • για τον σχεδιασμό παιδαγωγικών προγραμμάτων….
  • για αυτογνωσιακή εξέλιξη 

Ενθαρρύνει, επίσης, την φροντίδα όλων των μελών της οικογένειας σε αντίθεση με άλλες προσεγγίσεις.

 

Είναι Τρυφερή, Ήπια, Ευγενική, Μητρική Προσέγγιση

Προσφέρει ένα πλαίσιο όλο φροντίδα και νοιάξιμο στον πελάτη, ακριβώς όπως μια μητέρα που καλωσορίζει το μωρό της και γίνεται εκείνο το ασφαλές πλαίσιο για να επέλθει η κάθαρση στον καθένα από εμάς. Σέβεται τον ρυθμό του καθενός πελάτη, την μοναδικότητά του αλλά και την σοφία με την οποία ο ίδιος μπορεί να οδηγήσει τον εαυτό του και πάλι στην αρμονία, ενδυναμώνοντας έτσι ουσιαστικά τον καθένα που φροντίζει. …

 

ΦΑΝΤΑΣΟΥ...

            έναν κόσμο όπου...

Κάθε ζευγάρι έχοντας πάρει την ευθύνη γι’ αυτό που είναι, να κάνουν χώρο και χρόνο έτσι ώστε να καλωσορίσουν ένα παιδί στον κόσμο και να το υποστηρίζουν έτσι ώστε να μπορεί αυτό το παιδί να περπατήσει τον δρόμο του και να πραγματώσει τον σκοπό του. Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς λειτουργούν μ’ αυτόν τον τρόπο και καθώς όλο και περισσότερα από αυτά τα παιδιά φέρνουν στον κόσμο τα δικά τους παιδιά με τέτοιο και καλύτερο τρόπο, το εξελικτικό κύμα όλο και δυναμώνει και οι γενιές που ακολουθούν έχουν μεγαλύτερη συλλογική και συναισθηματική ευφυΐα, μεγαλύτερη δημιουργικότητα και υψηλές πνευματικές αξίες που τίθενται στην υπηρεσία ενός ειρηνικού κόσμου που δημιουργεί πολιτισμό. Οι δυνατότητες είναι χωρίς όρια!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.cosmoanelixis.gr

 

 

Πηγή: www.cosmoanelixis.gr

Return-back