Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

 

Αρκετά τα ερωτήματα και οι απορίες περί εγκυμοσύνης, γυμναστικής και ασφάλειας. Είναι απόλυτα λογική η ανησυχία, που έχει κάθε μέλλουσα μαμά για το αν πρέπει να γυμνάζεται ή όχι στην εγκυμοσύνη. Όμως τα πράγματα είναι απλά. Όχι μόνο είναι καλό να γυμνάζεστε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να είναι και αναγκαίο.

Άραγε τι σημαίνει για εσάς άσκηση; Είχατε ποτέ επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής ή για εσάς η άσκηση είναι μια έννοια “άγνωστη”; Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε; Όλοι ξέρουμε τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση στο σώμα και στην ψυχή, το ζητούμενο όμως είναι ότι κάποιες γυναίκες έχουν βάλει στη ζωή τους αυτή τη δραστηριότητα, ενώ κάποιες άλλες όχι. Φυσικά, όλες υποστηρίζουν ότι η άσκηση κάνει καλό, τι μπορεί όμως να συμβαίνει όταν αυτή συνδυάζεται με εγκυμοσύνη;

Αρχικά ας δούμε, αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Η γυμναστική έχει μπει στη ζωή σας πολύ πριν την εγκυμοσύνη, έχετε συνειδητοποιήσει το όφελος που αποκομίζετε και δεν μπορείτε να αποχωριστείτε αυτή την αγαπημένη πλέον συνήθεια. Ξέρετε ότι θα συνεχίσετε να γυμνάζεστε και στην εγκυμοσύνη, δεν ξέρετε όμως μέχρι ποιο βαθμό μπορείτε να προπονείστε παρέα με το μωρό σας. Μάλλον θέλετε πληροφορίες για ασφαλή γυμναστική.
  • Πριν μείνετε έγκυος, γυμναζόσασταν όχι και τόσο τακτικά, δε σας είναι και τελείως απαραίτητη η γυμναστική και μάλλον σκοπεύετε “καλού κακού” να αφήσετε την άσκηση για τουλάχιστον 9 μήνες.
  • Η γυμναστική, εσείς και μια τεράστια απόσταση μεταξύ σας! Όχι, δεν είστε αθλητικοί τύποι, ούτε καν δοκιμάσατε να γίνετε. Και τώρα που είστε έγκυος, βρίσκετε έναν ακόμη λόγο για να αποφύγετε τη γυμναστική. Δε διακινδυνεύετε σε καμία περίπτωση!

Είναι απόλυτα λογική η ανησυχία, που υπάρχει σε κάθε μέλλουσα μαμά για το αν θα πρέπει να γυμνάζεται ή όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κι όμως, τα πράγματα είναι απλά. Όχι μόνο είναι καλό να γυμνάζεστε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι και αναγκαίο. Θα καταλάβετε το γιατί στη συνέχεια…

Αν δεν ανήκετε σε κάποια ειδική κατηγορία, στην οποία η γυμναστική απαγορεύεται (δείτε σχετικό άρθρο), τότε μπορείτε να γυμναστείτε τηρώντας κάποιους κανόνες, που θα σας εξασφαλίσουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, όλες οι εγκυμονούσες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό που τους παρακολουθεί για τυχόν διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκυμοσύνης.

Γιατί πρέπει να γυμνάζεστε και τι προσφέρει η άσκηση στην εγκυμοσύνη
  • Με την άσκηση βελτιώνεται η λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος (αποφυγή δημιουργίας ή επιδείνωσης κιρσών) και αυξάνεται η ικανότητα πρόσληψης και μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς.
  • Αυξάνεται η τονικότητα των μυών, η ικανότητα σύσπασης και χαλάρωσής τους και η αντοχή. Η έγκυος σταδιακά αποκτά τον έλεγχο κάποιων μυών (μεταξύ άλλων του περινέου και της κοιλιάς), τους οποίους μπορεί να συσπά και να χαλαρώνει κατά βούληση, κάτι που θα βοηθήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Η μητέρα σταδιακά αποκτά καλύτερο έλεγχο του βάρους της.
  • Ενισχύεται και ενδυναμώνεται το οστεομυικό σύστημα, ώστε να μπορεί να υποβαστάζει καλύτερα το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης, που επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και τα κάτω άκρα.
  • Με την ενδυνάμωση των μυών επιτρέπεται η καλύτερη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του τοκετού (π.χ. αναπνευστικό, μυϊκό, γαστρεντερικό σύστημα, κ.ά.).
  • Βελτιώνεται η στάση του σώματος που είναι πολύ σημαντική για την σπονδυλική στήλη, η οποία επιβαρύνεται από το βάρος της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να γέρνει προς τα εμπρός.
  • Δρα καταλυτικά στην αυτοπεποίθηση, την ψυχοσωματική εκτόνωση, την ψυχαγωγία και την ευεξία της εγκύου. Η έκκριση ενδορφινών κατά την άσκηση προκαλεί αίσθημα ευφορίας.
  • Βοηθάει να διατηρήσετε ένα ικανοποιητικό βάρος και να μην πάρετε πολλά κιλά, τα οποία θα δυσκολευτείτε να χάσετε μετά τον τοκετό. Το ιδανικό προσλαμβανόμενο βάρος κατά την εγκυμοσύνη κυμαίνεται μεταξύ 8 - 11 κιλών. Η άσκηση συμβάλει στη γρήγορη επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό.
  • Έχει βρεθεί, ότι η φυσική δραστηριότητα πιθανότατα μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

 

Return-back