Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Μπάνιο & καθημερινή υγιεινή

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια τόσο ξεχωριστή περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, που οφείλει να την καλωσορίσει και να τη ζήσει όμορφη και υγιής.

Το δέρμα χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα. Το καθημερινό μπάνιο ή ντους επιβάλλεται, απλά πρέπει να προσέχετε το νερό να μην είναι ποτέ καυτό, γιατί υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Πρέπει, επίσης, να προσέχετε να μη γλιστρήσετε, εφόσον δεν έχετε μάθει ακόμα να ελέγχετε το σώμα σας με το επιπλέον συγκεντρωμένο βάρος. Αυτό είναι κάτι που εμφανίζεται εντονότερο προς τους τελευταίους μήνες, τότε δηλαδή που έχουμε και τη μεγαλύτερη αύξηση του βάρους.

Ως προϊόντα περιποίησης μπορούν να χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σαπούνια, που είναι ακριβότερα, αλλά καλύτερα αποδεκτά για συχνή χρήση. Προτιμήστε αφρόλουτρα καθαρισμού για ευαίσθητα δέρματα, ενώ θα πρέπει να ξεβγάζεστε καλά, για να μη μένουν υπολείμματα που δημιουργούν κνησμό. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιείτε έλαια μπάνιου, ιδίως αν το δέρμα σας είναι ξηρό.

Χρήσιμες συμβουλές Νο 1:
  • Προσέξτε, γιατί η συχνή χρήση απολεπιστικών προϊόντων, καθώς και το επίμονο τρίψιμο με σκληρά σφουγγάρια, προκαλούν καταστροφή της υδρολιπιδικής επιφάνειας του δέρματος και ξηρότητα.
  • Η περιοχή του στήθους και της κοιλιάς είναι ευαίσθητη, γι' αυτό απαγορεύεται το σκληρό και επίμονο τρίψιμο, ενώ συνιστώνται απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Προτιμήστε προϊόντα με ουδέτερο ph, που σέβονται την επιδερμίδα σας.
Καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής

Αποτελεί ούτως ή άλλως επιτακτική ανάγκη για κάθε γυναίκα, αλλά επιβάλλεται ακόμα περισσότερο στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Η καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του σώματος. Η καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και όχι καυτό και με ειδικά σαπούνια (προτιμώνται τα φαρμακευτικά). Συνιστώνται ειδικά προϊόντα περιποίησης της περιοχής, υποαλλεργικά που σέβονται τη φυσιολογία και το ph του δέρματος (μη χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, εκτός φυσικά και αν υπάρχει ιατρική οδηγία). Επίσης, απαγορεύονται οι κολπικές πλύσεις.

Η τακτική καθαριότητα διατηρεί την ευαίσθητη περιοχή καθαρή από ιδρώτα, εκκρίσεις, κακοσμία και ανάπτυξη μικροβίων, που μπορούν να επεκταθούν δια μέσου του κόλπου στον τράχηλο, το φραγμό δηλαδή του εμβρύου με το εξωτερικό περιβάλλον.

Χρήσιμες συμβουλές Νο 2:
  • Αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων τοπικού καθαρισμού, όπως υγρά μαντηλάκια, σπρέι ή οτιδήποτε άλλο υπόσχεται γρήγορη υγιεινή της περιοχής. Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα καλό μπάνιο με χλιαρό νερό.
  • Μην προτιμάτε προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα ή αρώματα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή ξηρότητα. Προτιμάτε απαλά προϊόντα, π.χ. με βάση το χαμομήλι και υποαλλεργικά που δεν ερεθίζουν.
  • Οι πετσέτες που χρησιμοποιείτε να είναι σιδερωμένες και να χρησιμοποιούνται μια μόνο φορά.
  • Τα εσώρουχα που χρησιμοποιείται να είναι και αυτά σιδερωμένα. Προτιμάτε τα βαμβακερά, που είναι πιο μαλακά υφάσματα και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε συνθετικά υλικά, που πιθανόν να σας δημιουργήσουν αλλεργία και αυξημένη εφίδρωση, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό, αφού εκτός των άλλων, η υγρασία είναι ένα καλό μέρος για να αναπτυχθούν τα μικρόβια.
  • Μην υπερβάλλετε με την τακτική πλύση της περιοχής νομίζοντας ότι προστατεύεστε καλύτερα. Η υπερβολική υγιεινή με χρήση διάφορων προϊόντων -εκτός φυσικά και αν υπάρχει ιατρική οδηγία- οδηγεί στη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας της περιοχής. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πλύση έως και 2 φορές την ημέρα είναι ικανοποιητική.
  • Ένας τρόπος να διατηρήσετε την καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι ο τρόπος που σκουπίζεστε, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Ο σωστός τρόπος είναι με φορά από εμπρός προς τα πίσω και ποτέ ανάποδα. Έτσι, περιορίζεται η μεταφορά μικροβίων από την περιοχή του πρωκτού σε αυτήν του κόλπου.

 

Πηγή: www.yeskid.gr

 

Return-back