Login-Search

 
 

SPNewsScroll

Φροντίζω το δέρμα μου

 

Είναι αλήθεια, ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλές. Αυτό, όμως, που πάντα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι, ότι όλες οι έγκυες γυναίκες είναι όμορφες. Άλλωστε δεν υπάρχει ασχήμια στην εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει ασχήμια στη μητρότητα!

Περιποίηση σώματος

Το δέρμα σας, λόγω ορμονικών μεταβολών, πιθανόν να εμφανίσει αφυδάτωση ή κνησμό, καθώς τεντώνει και υπάρχει η αίσθηση “τραβήγματος”. Πίνετε αρκετό νερό, που θα βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος εκ των έσω. Φροντίστε η διατροφή σας να είναι όσο το δυνατό καλύτερη και συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη δυνατότητα ήπιας άθλησης.

Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα προϊόντων, όπως κρέμες, lotion και λάδια, που θα βοηθήσουν το σώμα σας να διατηρείται ελαστικό και ενυδατωμένο (προτιμήστε φαρμακευτικά προϊόντα με καταπραϋντικά, ενυδατικά και βιταμινούχα συστατικά). Η εφαρμογή γίνεται καθημερινά μετά το ντους σας με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το ενυδατικό προϊόν.

Επίσης, μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας, ακόμα και για μικρή έκθεση στον ήλιο.

Ραβδώσεις-ραγάδες

Πρόκειται για μικρά ή μεγαλύτερα ανοίγματα (ρήξεις) στο δέρμα. Έχουν σχέση με την ποιότητα και τον τύπο του δέρματος, την κληρονομικότητα, την απότομη αύξηση ύψους στην εφηβεία, την απότομη και μεγάλη αλλαγή του βάρους που προκαλεί διάταση ή χαλάρωση του δέρματος (π.χ. στην εγκυμοσύνη), την έκκριση ορμονών, την κακή διατροφή και την αφυδάτωση του δέρματος.

Το σημαντικότερο είναι να φροντίσετε να μη δημιουργηθούν ή τουλάχιστον να ελαττώσετε την έκτασή τους. Σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας για την πρόληψη των ραβδώσεων είναι η κοιλιά, το στήθος, οι γλουτοί, οι γοφοί, οι μηροί και η περιοχή χαμηλά πίσω στην πλάτη.

Οι ραγάδες στην αρχή είναι κόκκινες, ενώ με την πάροδο του χρόνου αποκτούν λευκό χρώμα. Όταν γίνουν λευκές είναι σαφώς λιγότερο ορατές, αλλά τότε είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν. Στη φάση της δημιουργίας τους και για όσο ακόμη έχουν το κόκκινο χρώμα, θα πρέπει να δράσετε άμεσα με την εφαρμογή ειδικών ενυδατικών και αναπλαστικών κρεμών.

Θα πρέπει να κάνετε υπομονή, μιας και η εξάλειψή τους απαιτεί συνεχή φροντίδα για διάστημα ίσως και μεγαλύτερο των 6 μηνών, κάτι που θα επιτρέψει ακόμα και την πλήρη αναγέννηση του κατεστραμμένου δέρματος, αν δράσετε άμεσα και για όσο αυτές είναι σε αρχικό στάδιο.

Καταχρήσεις και ανθυγιεινές “κακές” συνήθειες, όπως κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, έκθεση στον ήλιο και καθιστική ζωή επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος και επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Προληπτικά και πριν ακόμα κάνουν την εμφάνισή τους, θα ήταν καλό να δώσετε έμφαση στη διατροφή σας. Σημαντικό ρόλο παίζει το διαιτολόγιο (που θα πρέπει να είναι πλούσιο σε λευκώματα, βιταμίνες Α,C, E, ψευδάργυρο, φλαβονοειδή, κ.ά.), η καθημερινή ενυδάτωση με πρόσληψη άφθονης ποσότητας νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως), αλλά και η καθημερινή τοπική χρήση ενυδατικών προϊόντων που ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας (π.χ. με βάση τη λανολίνη και εκχυλίσματα φυτών ή βοτάνων) ή με αγνό ελαιόλαδο. Επειδή, αν εμφανιστούν, δεν είναι εύκολο να εξαφανιστούν, στόχος σας είναι πάντα η πρόληψη!

Αποτρίχωση

Προτιμήστε για τους 9 αυτούς μήνες τις κλασικές μεθόδους αποτρίχωσης (αποφύγετε ζεστές κρέμες και κεριά, αν έχετε πρόβλημα με φλέβες, κιρσούς ή σπασμένα τριχοειδή). Να θυμάστε, ότι δεν επιτρέπεται η χρήση αποτριχωτικών και ξανθιστικών κρεμών λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν. Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση laser, γιατί μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Όσο για τη μέθοδο αποτρίχωσης με ξυραφάκι, να χρησιμοποιείτε κάθε φορά καινούρια ξυριστική μηχανή και να μη βιάζεστε. Η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας μηχανής ελλοχεύει κινδύνους μόλυνσης, αν κατά λάθος κοπείτε.

 

 

Πηγή: www.yeskid.gr

 

Return-back